mnowak35 Napisano 8 Grudzień 2010 Share Napisano 8 Grudzień 2010 Witam. Kórys z kolegów obecnych na forum podał taką stronę:http://www.mrmaterials.com/. Ściągam plik wypakowuję do biblioteki materiałów i zamiast tekstur które pobrałem na podglądzie coś innego. Pomożecie? Jak zrobić żeby były widoczne na podglądzie w edytorze materiałów. Dodam że w opcji przeglądania materiałów jak i renderu mam ustawiony właśnie mental. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 8 Grudzień 2010 Share Napisano 8 Grudzień 2010 Trzeba się prawdopodobnie nieco "zagłębić" w opcje materiału. Otworzyć "slot" diffuse i na nowo wskazać ścieżkę do bitmapy. To samo dla np. bump czy innych mapowań jeżeli są używane w materiale. Jeżeli to zrobisz na podglądzie powinien pojawić się materiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowak35 Napisano 8 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2010 Witam Dziękuję Kolego za wskazówkę. Wchodzę do biblioteki przez diffuse w Blinn Parameters. ładnie na podgląd wchodzą materiały al inne niż te które pobierałem z sieci. Ale i tak serdeczne dzięki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 8 Grudzień 2010 Share Napisano 8 Grudzień 2010 Jeszcze tak dla porządku. W edytorze materiałów powinieneś również wybrać materiał nie "standard" (przycisk po prawek u góry) a mentalray. Pojawią się opcje i ustawienia inne i charakterystyczne dla mentala. Mam jeszcze pytanie - w jaki sposób "ładujesz" material do edytora. Powinieneś to robić przez otwarcie material/map browser -> otwarcie biblioteki -> i zaladowanie wybranego materiału. Wtedy jest duża szansa, że opcjach map pojawią się prawidłowe ścieżki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowak35 Napisano 8 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2010 ok Robię wszystko jak piszesz. Faktycznie po ustawieniu mentala w miejscu standard otwierają mi się z biblioteki inne materiały jednak tych z wczoraj nie może mi otworzyć, spróbuje pociągnąć jeszcze raz może coś pomyliłem przy wypakowywaniu. Serdecznie dziękuję za pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowak35 Napisano 8 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2010 załapałem. Materiały które pobierałem to pliki PNG i dopiero przestawienie w typie plików na png powoduje że ładują się do biblioteki. Pobieram to przez blina jako bitmapę. nie wiem czy dobrze ale modele się teksturują i widać to na renderze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 8 Grudzień 2010 Share Napisano 8 Grudzień 2010 Podczas otwierania okna wyboru pliku zazwyczaj jest ustawiony ostatnio otwierany typ. Najlepiej od razu ustawić "all files" i zobaczysz wszystko co masz w folderze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi