Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Kórys z kolegów obecnych na forum podał taką stronę:http://www.mrmaterials.com/. Ściągam plik wypakowuję do biblioteki materiałów i zamiast tekstur które pobrałem na podglądzie coś innego. Pomożecie?

Jak zrobić żeby były widoczne na podglądzie w edytorze materiałów. Dodam że w opcji przeglądania materiałów jak i renderu mam ustawiony właśnie mental.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 932
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Trzeba się prawdopodobnie nieco "zagłębić" w opcje materiału. Otworzyć "slot" diffuse i na nowo wskazać ścieżkę do bitmapy. To samo dla np. bump czy innych mapowań jeżeli są używane w materiale.

Jeżeli to zrobisz na podglądzie powinien pojawić się materiał.

Napisano
  • Autor

Witam

Dziękuję Kolego za wskazówkę. Wchodzę do biblioteki przez diffuse w Blinn Parameters. ładnie na podgląd wchodzą materiały al inne niż te które pobierałem z sieci. Ale i tak serdeczne dzięki. Pozdrawiam

Napisano

Jeszcze tak dla porządku. W edytorze materiałów powinieneś również wybrać materiał nie "standard" (przycisk po prawek u góry) a mentalray. Pojawią się opcje i ustawienia inne i charakterystyczne dla mentala.

Mam jeszcze pytanie - w jaki sposób "ładujesz" material do edytora. Powinieneś to robić przez otwarcie material/map browser -> otwarcie biblioteki -> i zaladowanie wybranego materiału.

Wtedy jest duża szansa, że opcjach map pojawią się prawidłowe ścieżki.

Napisano
  • Autor

ok

Robię wszystko jak piszesz. Faktycznie po ustawieniu mentala w miejscu standard otwierają mi się z biblioteki inne materiały jednak tych z wczoraj nie może mi otworzyć, spróbuje pociągnąć jeszcze raz może coś pomyliłem przy wypakowywaniu.

Serdecznie dziękuję za pomoc pozdrawiam

Napisano
  • Autor

załapałem. Materiały które pobierałem to pliki PNG i dopiero przestawienie w typie plików na png powoduje że ładują się do biblioteki. Pobieram to przez blina jako bitmapę. nie wiem czy dobrze ale modele się teksturują i widać to na renderze.

Napisano

Podczas otwierania okna wyboru pliku zazwyczaj jest ustawiony ostatnio otwierany typ. Najlepiej od razu ustawić "all files" i zobaczysz wszystko co masz w folderze.