Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Tak ogólnie się chciałem zapytać jakie macie sposoby na dobieranie kamery w programach 3d .Zauważyłem kiedyś ,że np jakaś tam twarz w orthographic wyglądała lepiej niż w perspective natomiast model samochodu lepiej prezentuje się na odwrót no może nie przy zbyt wielkim zbliżeniu ...A kamery mają jeszcze dodatkowe wartości (lens,fov,itp) ...Chodzi mi o sposoby na efekty zbliżone do rzeczywistości a nie specjalne efekty celowo wykrzywiające perspektywę .

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nie ma sposobow. Sam decydujesz co chcesz zawrzec w jakim shocie. A kamera jest jedna raczej. To co jest najwazniejsze to focal length. Chodzi o to by kamera lapala wszystko w kadrze, by osiadnac jakas poprawna kompozycje.

Rzut ortograficzny nie istnieje w reczywistym swiecie. to tak jak byc mial punkt widzenia wielkosci pola ktore widzisz. NIe renderuje sie w ortografic no chyba ze bardzo chcesz:P/

Napisano

ortografic moze byc fajny do prezentacji, nie zawsze w 3d chcemy przedstawiac rzeczywistosc, czasami chcemy dokladnie i przejrzyscie pokazac dany element itp

Napisano

..poczytaj sobie jakich obiektywów używa się w fotografii w zależności od tematu...myślę, że podstawy zastosowań będą podobne.

Napisano
  • Autor

No więc niby kamery filmowe mają 35mm natomiast spotkałem się z opiniami ,że obiektywy 50mm to " typowe portretówki " .Ma to jakieś odniesienie do 3d czy nie koniecznie ...Gdzieś na forum już czytałem z dwa wątki odnośnie jakiś wręcz obliczeń i nie mogę skumać tego .Np biorę fotkę z googli i chcę wstawić model i skąd mam wiedzieć jaki gość miał obiektyw?

Napisano
No więc niby kamery filmowe mają 35mm

Chodzi o szerokość taśmy a nie ogniskową obiektywu.

kąd mam wiedzieć jaki gość miał obiektyw?

Dane 'exif'.

Napisano
  • Autor
Chodzi o szerokość taśmy a nie ogniskową obiektywu.

no fakt nawet po polsku czytać nie umiem

Dane 'exif'.

o dzięki ... jakoś nie sądziłem ,że to tak po prostu ...