SSparrow Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 (edytowane) Witam. Długo mnie tu nie było :) Wstawiam zdjęcia mojego PIERWSZEGO w pełni skonczonego samochodu. Pierwszy samochód robiłem z tutorialem video, gdzie w połowie koleś sie tak mylił... że zwątpiłem i go opuściłem. Za 2 razem próbowałem sam robić Malacza... ale nie czułem sie do konca na siłach do samodzielnego modelowania. Postanowiłem robić AUDI TT z tutka obrazkowego, w sumie to od połowy wszystko sam robiłem bo czym dalej tym mniej było opisane jak sie co robi :P Więc takie rzeczy jak światła, szczegóły, lusterka, dopracowanie detali to juz tylko moja zasługa. Ogólnie z efektu ja jestem zadowolony. Auto robie już 2 miesiące... długo bo czasu nie miałem żeby je dokańczać. Czekam na waszą opinie. Jesteście w tym dobrzy więc na pewno macie wiekszą wiedze odemnie więc może wychwycicie jakieś błędy (na co liczę, w koncu na nich się ucze ;P) Siatki: Audi: Parę uwag: 1. Nie używałem żadnych dopracowanych materiałów i tekstur. Wszystko w standardzie w MENTAL RAYu. 2. Otoczenie: Samochód w pudełku ze światłem MR OMNI. 3. Krawędzie głównie robiłem używając grupowania poligonów w grupy wygładzające. Rzadziej chamferowanie. Nie wiem czy to błąd, ale efekt chyba lepszy trochę. 4. Jeszcze potem będę pracował nad felgami, oponami, materiałami i otoczeniem, dlatego dałem do WIP. Pozdrawiam! :) Edytowane 27 Grudzień 2010 przez SSparrow
Berger Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 Nie używaj grupowania polygonów do wygładzania bryły; tworzą one idealnie ostre krawędzie, które po pierwsze nie istnieją w naszym świecie, a przedewszystkim źle wyglądają w finalnym renderze.
SSparrow Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Napisano 27 Grudzień 2010 No dzięki za rade. Będę w przyszłości starał się korzystać więcej z tej opcji. No ale chodzi mi głównie tutaj o ocenę samochodu jako modelu, głównie samego modelu Audicy :) No ale Cenne rady także się przydają :)
Modzal Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 (edytowane) jak na początek nie jest zle szyba jest wklęsła przy dole ale to nic, nie ma listewek wokół szyb co tez trosze szkodzi wyglądowi płaskie felgi troszkę ale to zależy od felg i nie wiem czy tak powinno być czy nie ;) słupek (tam gdzie szyby) powinieneś wzdłuż całości podzielić żeby był bardziej okrągły bo w tej chwili to on jest płaski a tak to jest fajnie ;) a właśnie pamiętaj ze szyba sie nie łączy z przednią maską i nie jest całością tam jesd dziura na jakieś wycieraczki ogrzewanie czy jakies inne duperele ;> i jeszcze jedno juz 3 raz poprawiam się ale te twoje "otwory" miedzy drzwiami i karoserią wydają się być jak namalowane ;> Edytowane 27 Grudzień 2010 przez Modzal
Smoku Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 Tak używanie SM groups to zdecydowanie zły pomysł. Mało detalu ogólnie. A jak pamiętam tego malucha to widać zdecydowanie progres. Proponuję ewentualnie przy tym podłubać jak masz ochotę, ale ja bym to włożył do szuflady i zabrał się z zebranym doświadczeniem za kolejny projekt. Pozdrawiam. EDIT: Aha i niektóre blachy sprawiają wrażenie, że nie maja grubości. Możliwe, że jest to wina tych sm groups, ale jeśli nie to pamiętaj też o tym na przyszłość. 1
SSparrow Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Napisano 27 Grudzień 2010 No to tutaj włożę energie jeszcze trochę w materiały, może troszeczkę poprawie felgi, zrobię podest, barierki (że to niby jakaś wystawa czy targi samochodowe), z tyłu napis AUDI i tyle. Chce po prostu żeby każdy kolejny projekt był kolejną rzeczą w moim portfalio za którą nie muszę się wstydzić ;) Więc podsumowując: 1. Nie używać grupowania tylko chamferowania czy też dodawania dodatkowych linii na krawędziach. 2. Popracować nad felgami. 3. Czyli wnioskuje że siatka też nie jest najgorsza i wszystko wyszło mi w miarę równo. 4. MODZIAL: dzięki za cenne uwagi. Jeżeli chodzi o te otwory, to cóż... nie wiem czemu takie są :P Może przez to grupowanie właśnie. 5. SMOKU: mało detalu ogólnie na całym samochodzie czy znowu chodzi o te SM Group. Jeżeli na aucie, to mi jeszcze brakuje anteny, z tyłu drugich świateł na zderzaku, no i tablic rejestracyjnych ;) Ale już chce po prostu skończyć ten projekt i zacząć coś nowego, to już za długo trwa. 6. Ale podsumowując chyba jak na 1 skończony w pełni samochód jest ok ;) Dzieki za odpowiedzi!
pirx Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 3. Czyli wnioskuje że siatka też nie jest najgorsza i wszystko wyszło mi w miarę równo Mi się wydaje że jest naprawdę fajna. :) Ale tylko karoseria. Felgi, reflektory i szyby gęste.
SSparrow Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Napisano 27 Grudzień 2010 Jedidan, bo szyby, felgi, reflektory i opony są z włączonym TS. Zapomniałem wyłączyć w tych elementach ;)
Rekomendowane odpowiedzi