Skocz do zawartości

Pytania dot.wymiarów, Camfer, materiałów na okna

mnowak35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kilka pytań proszę o pomoc.

Moje pytanka:

-czy jest w maxsie opcja wymiarów. Potrzebowałbym coś takiego przy modelowaniu pokoju z projektu żeby w odpowiednich miejscach wstawić drzwi i okna.

- Jak nałożyć tekstury na okna stworzone za pomocą narzędzia Window żeby rama miała kolor np. biały a szyba była przeźroczysta

-jak stworzyć schody w kształcie litery U za pomocą narzędzia Stairs. Puki co wychodzą mi tylko dwie boczne belki.

Gdyby ktoś znał odpowiedź będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

-czy narzędzie Chamfer służące do fazowania można ustawić jakoś inaczej żeby faza nie była pod kątem 45 stopni ale np.30 lub 60,

-czy ktoś spotkał się z videotutkami w których tworzy się meble i wnętrza. Jeśli tak prosze o jakieś linki.

Pozdrawiam będę wdzięczny za każde info.

Pozdrawiam

Edytowane przez mnowak35

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Po pierwsze masz siatkę (gird) i możesz dla ustawić jej raster a potem np. włączyć przyciąganie do węzłów siatki.

Po drugie w oknie Move Transform type-in możesz bezposrednio wpisywać położenie bezwzględne dla każdego obiektu w scenie w całości ale także pojedeńczych verteksów. W ten sposób masz możliwość ustawienia co do milimetra każdego wymiaru.

A dla sprawdzenia w menu tools jest miarka.

Dla okien potrzebujesz materiał multi-sub złożony z 5 materiałów. Każdy z nich odpowiada za inny element okna: szyba, rama itd. Możesz tez pobrać pipetą materiał z okna i wtedy dokonać modyfikacji.

O schodach poczytaj w helpie bo ja nie potrafię tego wytłumaczyć.

Chamfer nie można inaczej ustawić

No takich tutoriali jest całe mnóstwo zarówno darmowych jak i płatnych . Są nawet na tym forum

np tu. http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=60334&highlight=wn%C4%99trze+tutorial

Edytowane przez Dynamico