mnowak35 Napisano 1 Styczeń 2011 Share Napisano 1 Styczeń 2011 (edytowane) Witam Mam kilka pytań proszę o pomoc. Moje pytanka: -czy jest w maxsie opcja wymiarów. Potrzebowałbym coś takiego przy modelowaniu pokoju z projektu żeby w odpowiednich miejscach wstawić drzwi i okna. - Jak nałożyć tekstury na okna stworzone za pomocą narzędzia Window żeby rama miała kolor np. biały a szyba była przeźroczysta -jak stworzyć schody w kształcie litery U za pomocą narzędzia Stairs. Puki co wychodzą mi tylko dwie boczne belki. Gdyby ktoś znał odpowiedź będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam -czy narzędzie Chamfer służące do fazowania można ustawić jakoś inaczej żeby faza nie była pod kątem 45 stopni ale np.30 lub 60, -czy ktoś spotkał się z videotutkami w których tworzy się meble i wnętrza. Jeśli tak prosze o jakieś linki. Pozdrawiam będę wdzięczny za każde info. Pozdrawiam Edytowane 1 Styczeń 2011 przez mnowak35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 1 Styczeń 2011 Share Napisano 1 Styczeń 2011 Ja z kolei proszę o zmianę tytułu wątku na zgodny z regulaminem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 1 Styczeń 2011 Share Napisano 1 Styczeń 2011 (edytowane) Po pierwsze masz siatkę (gird) i możesz dla ustawić jej raster a potem np. włączyć przyciąganie do węzłów siatki. Po drugie w oknie Move Transform type-in możesz bezposrednio wpisywać położenie bezwzględne dla każdego obiektu w scenie w całości ale także pojedeńczych verteksów. W ten sposób masz możliwość ustawienia co do milimetra każdego wymiaru. A dla sprawdzenia w menu tools jest miarka. Dla okien potrzebujesz materiał multi-sub złożony z 5 materiałów. Każdy z nich odpowiada za inny element okna: szyba, rama itd. Możesz tez pobrać pipetą materiał z okna i wtedy dokonać modyfikacji. O schodach poczytaj w helpie bo ja nie potrafię tego wytłumaczyć. Chamfer nie można inaczej ustawić No takich tutoriali jest całe mnóstwo zarówno darmowych jak i płatnych . Są nawet na tym forum np tu. http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=60334&highlight=wn%C4%99trze+tutorial Edytowane 1 Styczeń 2011 przez Dynamico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowak35 Napisano 1 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2011 Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź, zaraz biorę się do roboty. Pozdrawiam i jeszcze raz serdeczne dzięki. Temat też już zmieniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi