Napisano 2 Styczeń 201114 l witam jestem początkującym modelarzem i chciałbym zrobić jeden z tych czołgów ale nie wiem zupełnie od czego zacząć i co robić żeby wyglądał dobrze do tego jakiś render i tu zwracam się do was z prośbą aby ktoś napisał albo nagrał tutorial jak zrobić któryś z tych czołgów lub jak by był już taki poradnik to prosiłbym o link z góry dziękuje
Napisano 2 Styczeń 201114 l 1. Przygotuj *porządne* plany ukochanego czołgu. (W slangu grafików nazywa się je blueprintami, bo nie znają polskiego); 2. Znajdź jak najwięcej zdjęć; 3. Zeskanuj plany, sprawdź i uzgodnij wymiary (zachowane proporcje szerokości, długości i wysokości) 4. Podstaw zeskanowe i sprawdzone plany pod scenę. Będziesz je widział, modelując czołg. Pozwoli Ci to dociągać siatkę dokładnie do lini planów. 5. Zrób z poligonów (tzn. zwykłych ścian) siatkę kadłuba 6. Zrób z siatek wygładzonych submesh-em koła .... .... a jak na planach wyjdzie, rzut z przodu nie zgadza się z rzutem z boku, a ten z rzutem z góry - bierz się za zdjęcia! Bo tylko one nie kłamią! .... i tak dalej Jarosław Kolmaga napisał książkę o modelowaniu Abramsa w Blenderze. Być może zanjdziesz ją jeszcze w księgarniach (Wydawnictwo Helion, ISBN 978-83-246-1465-3, 49 zł brutto). Książka ma felery: finalna wersja dołączonego nie dawała mi się za skarby świata wyrenderować w Blender Internal. Uważam także, że za mało miejsca jest tam poświęcone teksturowaniu. Tym niemniej na początek może Cię zainteresować...
Napisano 3 Styczeń 201114 l Modelując czołg korzystasz z podobnych narzędzi jak przy modelowaniu np. samochodu czy innego badziewia. Jak nie znajdziesz tutka o czołgu to pomocne będą te o innych pojazdach. poza tym przejrzyj forum. Ludzie robią super rzeczy. Zaglądnij do WIP tam ktoś robił bodajże tygrysa.