Jump to content

Przenikanie obiektów

Shrike

Recommended Posts

Witam,

Mam mały problem z wydenderowaniem modelu maski samochodu. Powstała z plane'a ( dokładniej z cylindra, któremu usunąłem wszystkie wierzchołki prócz pokrywy - zostało jednowarstwowe kółko). Po wymodelowaniu okazało się, że maska przenika z jednej strony i to z tej niewłaściwej, tzn. od dołu widać całą, a od góry jest przeźroczysta. Czy jest jakiś sposób, żeby się tego przenikania pozbyć? Będę wdzięczny za pomoc.

Dzięki! O to właśnie mi chodziło.

Mam też drugie pytanie ale zupełnie z innej beczki. Konkretniej z animacji. Chcę by np. sześcian w trakcie trwania animacji zmieniał kolory od powiedzmy żółtego do czerwonego. Da się zrobić coś takiego w prosty sposób? Proszę bardzo o w miarę dokładne tłumaczenie bo z animacją nie mam prawie nic wspólnego i chodzi mi właściwie tylko o otrzymanie takiego efektu.

Musisz animować materiał - wejdź w edytor materiałów, przypisz jakiś materiał sześcianowi.

Ustaw kolor materiału na żółty, wciśnij "Auto Key", przesuń suwak do klatki, w której chcesz żeby sześcian miał już kolor czerwony, wracasz do edytora materiałów - zmieniasz kolor na czerwony, wciskasz (a raczej - wyciskasz :P ) z powrotem "Auto Key" i gotowe.

Tam kolorek będzie się tak dziwnie zmieniał, najpierw wolno, potem przyśpieszy, a potem znów zwolni, ale nie wiem, może akurat w Twojej sytuacji nie przeszkadza to, czy nie będzie widoczne. A jak coś to zabawa Curve Editorem.

Pozdrawiam!