mdmath Napisano 5 Styczeń 2011 Share Napisano 5 Styczeń 2011 Witam forumowiczów Złożyłe ostatnimi czasy aplikacje do biura arch. na stanowisko grafika. do moich obowiązków miało by należeć, tworzenie wizek. W odpowiedzi na moją aplikacje, potencjalny pracodawca ;) odpowiedział mi że z powodu braku wykrzyałcenia kierunkowego (jestem samoukiem) nie podołam tej pracy, na co odpowiedziałem mu że motywacja i chęć pogłębiania wiedzy niekiedy może być istotniejsza niż 5 lat picia w akademiku, (nie tak dosłownie;). na co on odesłał mi że ok, możemy się umówić, dostanę test praktyczny Maxa 2008 i (tu juz gorzej) test teoretyczny z Maxa i v-ray'a. Tu moja prośba o pomoc. Czy ktoś wie czego można się spodziewać na teście teoretycznym na rozmowie kwalifikacyjnej do biura architektonicznego, ewentualnie jakieś linki do takowych testów może ktoś przypadkiem posiada, Proszę o pomoc bo rozmowa lada dzień. Z góry dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 5 Styczeń 2011 Share Napisano 5 Styczeń 2011 Jak ja bylem na rozmowie o prace jako arch visualiser to pierw obejzano moje portfolio, potem usadzili mnie na pol godziny przed maxem, zobaczyli jak sie w nim poruszam i jak sobie radze z zadanym problemem i tyle. Pierwsze slysze o jakis testach, podejzewam ze test bedzie sie skladal z widzimisie pracodawcy, a na to moze byc trudno sie przygotowac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdmath Napisano 5 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2011 i w tym właśnie widzę problem. bo jeżeli chodzi o żeczy techniczne to jeszcze pół biedy, można się do tego jakoś przygotowwać, chociaż i tak nie mam pojęcia jakiego radzaju miły by być to pytania, czy typu, jaki silnik graficzny jest wykożystywany przez maxa, czy rodzaje rozszerzeń które są dostępne, czy co jeszcze... CZARNA ROZPACZ normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 5 Styczeń 2011 Share Napisano 5 Styczeń 2011 No wiesz, nie martw sie :D Mysle ze test teoretyczny mozna sobie wyobrazic jako serie pytan na temat "ficzerow" danego softu, np. "Co to jest Link Constraint" albo jak dziala "Reinhardt Color Mapping", jesli tego uzywasz to po prostu wiesz i bedziesz w stanie opisac to nawet wlasnymi slowami. Po takiej serii pytan latwo jest ocenic jaki procent softu jest "liźnięty" - czyli ile tak naprawde wykorzystujesz procentowo. Ja np. jestem w stanie określić procentowo znajomość Maxa na jakieś 90%, te brakujące 10% to mogą być zawiłości związane z budową zaawansowanych rigów na kościach, i ew. Reactor którego nigdy intensywnie nie używałem. Ktoś kto chce cię przetestować wypisze sobie liste "ficzerów" które jego zdaniem są niezbędne w tego typu pracy i w ciągu kilku minut będzie wiedzieć czy twoja wiedza sie pokrywa - bez żadnego dukania przy klawiaturze i szukania po menu, wiesz-nie wiesz -> koniec rozmowy. Pozostaje trzymac kciuki za to zeby twoje doswiadczenie pokrywalo sie w wiekszosci z wymaganiami pracodawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdmath Napisano 5 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2011 Dzięki za wsparcie :D. No to pora żeby siąść do wujka google i sie samemu przetestować;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meri Napisano 6 Styczeń 2011 Share Napisano 6 Styczeń 2011 Jakbyś mógł po wszystkim napisać jak było to byłbym wdzięczny - ciekawość zżera :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasjogabonito Napisano 7 Styczeń 2011 Share Napisano 7 Styczeń 2011 Rzeczywiście dziwna sprawa z tym testem...bo liczą się umiejętności i chęć pracy a nie głupi papier. Jak ja starałem się o pracę to po obejrzeniu mojego portfolio poproszono mnie żebym zrobił w domu próbny projekt i dałem rade:D Napisz jak to się skończyło bo też jestem ciekaw.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość leystan Napisano 7 Styczeń 2011 Share Napisano 7 Styczeń 2011 wlasnie tjviking dobrze gada. - jak siedzisz w temacie to nie ma sie co bac - jak gada lukasjogabonito - licza sie umiejetnosci. na takie ogloszenie przychodzi masa chlamu. kolo ukradnie model 3d , zczyta profile preseta dla vraya tez z zassanego pliku - wysmazy wizke i jest juz gosc - grafik 3d pelna, geba,. ( co prawda mieli mu sie to 254 godizny przy renderowaniu - ale kogo to obchodzi - a jak pracodawca placi za godzine - to nawet lepiej) test ma na celu odsianie takich pseudografikow miejmy nadzieje ze nie zrobia, ci testu z ortografii - bo juz polegles zanim w ogole do teg o siadles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr7979 Napisano 7 Styczeń 2011 Share Napisano 7 Styczeń 2011 Pytanie kto ten test teoretyczny będzie przeprowadzał, bo z doświadczenia wiem, że właściciele pracowni, zazwyczaj doświadczeni architekci nie bardzo się orientują w sofcie. Chyba że do testów przydzieli Ci kogoś młodszego, kto np. do tej pory się tym zajmował, albo szef jest stosunkowo młody i może miał coś do czynienia z oprogramowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 7 Styczeń 2011 Share Napisano 7 Styczeń 2011 heheheh, to ja bym sie przeszedl chetnie na taki test teoretyczny:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr7979 Napisano 7 Styczeń 2011 Share Napisano 7 Styczeń 2011 Ja chyba nie, po prostu chodzi mi o to że jeśli ktoś ma sprawdzać moją wiedze na dany temat to było by dobrze aby sam jakąś wiedzą w tej materii posiadał. NIe wiem do kogo autor wątku się wybiera ale mogę doradzić tyle żeby się do spotkania przygotował: - portfolio - pamiętać że liczy się pierwsze wrażenie, odradzam typ artysty, albo że moje prace przemawiają za mnie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdmath Napisano 8 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2011 Leystan... dzięki za zwrócenie uwagi... mam na to mpapier. A propo testu, to była tak jak przewidział Mirach, Właściciel sam się przyznał że na prędce pytania wymyślał, np; jakie znam studia zajmujące się wizkami, najczęściej używane skróty, różnice pomiędzy kamerą standard a vray, obiekty proxy, antialiasing filter itp. więc nie było jakiegoś kosmosu, a po 15 min praktyczny;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 8 Styczeń 2011 Share Napisano 8 Styczeń 2011 Leystan... dzięki za zwrócenie uwagi... mam na to mpapier. jak wiekszosc ludzi ;) problem w tym ze nikt poza nauczycielami w szkole nie zwraca uwagi czy masz papier czy nie, tylko widzi czy sadzisz bledy czy nie. A zeby tych bledow uniknac wystarczy np wlaczyc sobie automatyczne sprawdzanie w firefoxie i po problemie. jakie znam studia zajmujące się wizkami ufff, jak sie ciesze ze nie dostalem takiego pytania na rozmowie o prace :D w kazdym razie gratulacje ze jakos to poszlo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi