Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Na wstępie muszę powiedzieć, że nie pracowałem jeszcze w Maxwellu, ale bardzo chętnie chciałbym spróbować. Odstrasza mnie niestety długi czas renderingu.

Nie mam dostępu do wydajnego sprzętu, dlatego chciałbym podłączyć np. 15 laptopów o przeciętnych parametrach 2GB RAM i jakieś C2D 1,8-2,4Ghz w sieci lan, czy dałoby to w miarę przyzwoite efekty?

Jeszcze jedno, jak sprawa miałaby się przy podłączeniu komputerów przez hamachi? Czytałem, że nie ma to sensu ze względu na relatywnie małą prędkość łączy internetowych...

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 7,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jedna mocna maszyna, to najbardziej sensowna opcja dla Maxwella jeśli chodzi o początki, szczególnie obecnie kiedy Maxwell opracował Fire, właśnie do szybszej nauki i optymalizowania scen. Tworzenie sieci na wielu słabych maszynach, to bardzo zły pomysł, ze względu na cenę softu.

Napisano

do testowych renderów i ustawiania scen/świateł/materiałów to najlepszy jest jeden silny komputer-matka aby nie tracić czasu na net render - as Spyra said. jeżeli jednak masz dostęp do 15 laptoków i dobrej wersji demo z torrenta to ma to sens przy finalnym renderze bo odpowiada to około 5-6 kompom z quadcore 6600

przez hamachi i inne cuda wianki to nie ma sensu bo maxwell dzieli się plikami często wykraczającymi poza 1GB i przepychanie tego w tą i z powrotem przez internet to porażka porażek. (w skrócie, rendernody łączą parami wielkie 32bitowe pliki .mxi to coś jak .hdr)

Napisano

15 laptopów to sporo, ale z tego co widzę, to teraz w promocji otrzymuje się licencje na 5 node-ów czyli całkiem nieźle IMO. 5 x komputer z AMD Bulldożer 8 cores byłoby ciekawie ;) Czy nawet te laptopy co pisze erwin, też chyba nie byłoby źle, aczkolwiek laptopy (niektóre) nie lubią długotrwałej pracy (tj. tak powyżej 7-10 godzin).