Napisano 24 Styczeń 201114 l Hej. Ma ktoś znany i sprawdzony patent na wyrenderowanie panoramy 360st w mental ray? Nie chodzi o zrobienie tego z kilku obrazków, lecz efekt typu fisheye, docelowy obrazek ma być opisany na kuli w postprodukcji. Szukam sposobu i znalazłem tylko jakieś pluginowe szadery soczewek, lecz kompilowane pod starsze wersje mai. Kombinowałem też z bakowaniem tekstury na kuli wstawionej zamiast kamery, ale efekty są mizerne... Jakby ktoś miał sprawdzone rozwiązanie dla mai 2011 to byłbym bardzo wdzięczny gdyby pochwalił się jak to zrobić. Dzięki i pozdrawiam.
Napisano 24 Styczeń 201114 l Uniwersalnym sposobem jest po prostu wyrenderować kulę z reflectivity na 1 tak jak to się robi ze zwykłą HDRką w realu ale to Ci da circa 180 stopni. Do 360 to raczej trza by było dwie takie skleić.
Napisano 24 Styczeń 201114 l Autor Oj powiem Ci że sposób teoretycznie na logikę powinien zadziałać, ale wychodzi źle, albo trzeba zrobić jakąś sztuczkę ze specjalnym tego składaniem. Docelowo chodzi mi o taki obraz, który będzie można sobie nałożyć na sferyczne/cylindryczne mapowanie w nuke albo podobnym sytemie i bawić się środowiskiem już bez dalszego rendedowania 3d. A do tego potrzebna jest bardzo dobra mapa, idealnie rozplanowany render 360st ;[ No ale dzięki dzięki, im więcej patentów tym bliższej rozwiązania. Edytowane 24 Styczeń 201114 l przez ca mel
Napisano 25 Styczeń 201114 l Autor A więc, dla potomnych, gdyby ktoś miał kiedyś chęć albo potrzebę zrobienia takiej panoramy ;] Znalazłem szader który da się skompilować pod MR 3.8 w Mai 2011, jest tu http://duikerresearch.com/mental-ray Inne rozwiązanie, to render z sześciu kamer ustawionych patrzących we wszystkie strony z fov 90 stopni i złożenie panoramy w HdrShop. Tak czy inaczej wątek do zamknięcia. Pozdr.
Napisano 25 Styczeń 201114 l Świetny link! Dzięki, niestety I must spread some reputation before serduszko zadziała :( Trik z kamerami znałem i używa się go także do renderowania na odbiciach efektów postprodukcyjnych jak paint effects czy glow - fajna sprawa, ale nie chciałeś kompozytować, więc pewnie pozostaje ten szader skompilować.
Napisano 1 Luty 201114 l Autor Hehe, z reputacją jeśli chodzi o Ciebie mam tak samo ;] A szader działa znakomicie, zrobił całkiem fajne panoramy. Można je będzie obejżeć w już sobotę w tvp2 w czołówce kolejnego nieco przygłupiego programu o śpiewaniu;] Jego użycie ma też swoją fajną stronę jeśli ktoś stosujeFG. Wystarczy włożyć sobie kamerę z takim szaderem i za jednym zamachem mamy obliczony rozkład oświetlenia w praktycznie całej scenie. Aż dziwne że nie ma tego w standardzie. Pozdr. Edytowane 2 Luty 201114 l przez ca mel