Skocz do zawartości

Problem z pan view i orbit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z tymi dwoma toolami - mianowicie zawsze orbituje mi wokoł jakiegoś odległego punktu - obracanie wokół małego przedmiotu jest praktycznie niemożliwe bo zaraz cala scena mi gdzieś ucieka. Trochę się z tym bawiłem ale jedyne co mi się udało osiągnąć to to ze ten punkt (pivot?) został przeniesiony dokładnie na środek mojej sceny. Mam pytanie - czy jest możliwość ustawienia punktu wokół którego orbituje zawsze na środek aktualnego widoku ? Tak żeby można było swobodnie oglądać przedmioty niezależnie od tego jak daleko będą one od środka sceny ?? Bo teraz jest to właściwie niemożliwe. Używam maxa 2010.

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Poważnie - chodzi ci o ikonke "orbit" - nie wiem czy kiedykolwiek bym na to wpadł ! :/ Bylbym wdzieczny gdyby ktos mi jednak odpowiedzial na pytanie - thx.

Napisano

A obraca Ci wokół całej sceny jak zaznaczysz np jakiś obiekt który chcesz oglądać. Któreś tam ustawienie "orbit" jest takie, że przekręca Ci wokół zaznaczonego obiektu/vertexa/krawędzi...

Napisano

Pamiętaj żeby nacikać klawisz "z"- centruje ci obiekt na środku widoku. JEśli chodzi o orbit- górny (lewy dolny róg ekranu, druga ikona od lewej- z wyboru) przy zaznaczeniu obiektu i tak będzie kręcił wokół środka viewportu, dolny ustawi środek viewportu na środku obiektu.

Napisano

przechwytywaniese.jpg

na tym obrazku wyzej, masz ta ikonke w prawym dolnym rogu maxa. Kliknij na nia lewym przyciskiem myszki i przytrzymaj, wyjdzie ci 3 ikonki i zaznacz albo Orbit Selected, albo Orbit Subobject. W 1 przypadku bedziesz mogl obracac wzgledem calego zaznaczonego obiektu a w 2 przypadku wzgledem zaznaczonego polygona, vertexa albo edge(dobrze sie sprawdza przy duzych scenkach)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności