Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Podjąłem decyzje o kupnie komputera, na jednostke chce przeznaczyć do 3 tyś.

Wstępny zestaw po kilku poradach:

proc.

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX

płyta gł.

AsRock P67 PRO3 /intel P67/ [P67 PRO3]

graficzna

Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/mHDMI

dysk

Samsung 1 TB 7200rpm 32MB

pamięć

patriot DDR3 2x4GHz 1333MHz CL9

zasilacz

Seasonic M12II-520 520W 80 Plus Bronze (może coś tańszego?)

i zwykła nagrywarka DVD

Komputer ma być głównie do tworzenia 3D (jak na razie głównie 3d MAX)

Ogólnie jak to widzicie ten zestaw ?

Pytanko co do procka bo początkowo myślałem nad i5 760 2.8GHz, ale polecili mi ludzie 2500 a właściwie 2500K będzie z nich najlepszy . (???)

Aha zaproponowano mi też kupić wentylator lepszy do procka po podkręceniu a chyba można trochę pokręcić.

graficzna co o tym wyborze myślicie GTX460 1 GB (proponowano mi w sklepie też radeon HD6850) ? Jeśli GF będzie ok to którą wersje najlepiej wybrać bo jest ich trochę.

Co mi pomoże w pracy mocniejsza graficzna czy procesor ? Proszę też do tego nawiązać i napisać jak jest. co wybrać. Może coś zmienić na gorsze/lepsze ... proc/graficzna ?

Ram chyba wystarczy 8 GB 1333 (?)

Proszę o opinie, może jakieś propozycje ?

Z góry dziękuje za pomoc.

Edytowane przez xxxander3000

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Tak po krótce. Moim zdaniem:

1) Płyta to podstawowy element jeżeli chodzi o stabilność - Asrock to jest dość dziwny pomysł. Może będzie taniej, ale ryzyko istnieje że będzie gorzej niż na płytach Gigabyte/Asus

2) Dysk: Samsung są nieco szybsze od WD, ale też nieco bardziej awaryjne.

3) Zamiast Patriotów może spokojnie wsadzić Kingstony - mają wyższe noty w testach ze względu na cenę przy tej samej jakości

Proc/grafa - zależy na czym renderujesz - jak na procku to procek ważniejszy, jak na grafie to graf. Proste jak sikanie.

Napisano
Proste jak sikanie.

widac, ze abstynent ;)

ja bym wybral (wybrałem) wersję 2gb nvidii. Policz Wat'y jakie pójdą jak podkręcisz proca i kupisz OC kartę. I jak planujesz podkręcanie CPU to kuuler jakiś.

Napisano

Jeżeli inwestujesz w nowy komputer,to postaw na procesor i7,teraz nie kupisz a potem będziesz żałował. Druga sprawa to grafika.. Musi być akurat GeForce? Nie zastanawiałeś się nad ATI?

Napisano
  • Autor

Co do płyty głównej to ją mi polecili na forum o pc-tach ogólnym.

(tutaj potrzebuje porady pod kątem grafiki 3D).

co do pamięci i dysku tu ceny sa zbliżone wiec coś tam jak dojdzie do dezycji wezmę co dobre.

Chodzi mi o głównie o procek i graficzną.

Co do renderowania na cpu czy gpu to tutaj nie jestem w temacie i nie wiem, jakie są różnice i kiedy co się wykorzystuje. Muszę trochę o tym poczytać, a teraz nie mam za dużo czasu, bo mam do zrobienia projekt a mam ograniczenia czasowe i na tym się skupiam. Fajnie jakby ktoś w skrócie napisał co do czego. jakieś podpowiedzi mile widziane.

Na i7 pc to musiałbym ściąć koszty z czegoś innego raczej.

Co do graficznej... no w sumie nie musi być GeForce, jakoś jestem bardziej za GF, ale radeony też chyba sa dobre ;p Jeśli jakieś ATI będzie lepszy w cenie tego GF lub tańszy a o podobnej wydajności to może byłby.

Napisano

Ale i5 to naparwdę złe rozwiązanie w takim sprzęciu,wg mnie wydajnośc bedzie ograniczona i nie wiem czy jest sens pakować się w coś takiego. Najlepszy byłby któryś z Phenomów.