Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Parę lat temu kiedy wchodziłem w branżę 3d a Softimage XSI Fundation 6.0 był w zasięgu ręki niezamożnych freelancerów w tym naszym pięknym kraju, podjąłem słuszną decyzję zainwestowania w ten świetny soft. Lata mijały a rytm pracy oraz późniejsza konieczność porzucenia freelancerki skutecznie odciągnęły moją uwagę od spraw związanych z upgradeowaniem tego oprogramowania. I nastał czas kiedy do freelancerki powrócić muszę. Softimage XSI, jak wiecie dostał się w ręce giganta i monopolisty który skasował wersję fundation.

Na chwilę obecną jest to dalej świetny i pełnowartościowy program w wersji 6.02 na którym zrobię to co potrzebuję jednakże chciałbym mieć w nim też system do compositingu oraz ICE (obecne w nowych wersjach). Chciałbym zrobić upgrade ale czy to jest jeszcze możliwe ? Jeszcze zanim XSI dostał się w ręce Autodesk, upgrade z Fundation był możliwy do Essentials za cenę Essentials minus cena Fundation. O ile dobrze się orientuję (a nie wiem czy na pewno dobrze się orientuję) to upgrade z Fundation na chwilę obecną nie jest możliwy. Co robić ?

Zastanawia mnie co zrobiły studia między innymi w polsce które posiadały fundation. Były możliwości upgradeu w jakimś tam czasie, czy poprostu wszyscy zostali zdani na kupienie tego programu jeszcze raz za pełną stawkę już w wersji essentials ?

Wiem że zagląda tu sporo osób które mogłyby by mnie nieco oświecić, byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedz w temacie.

gryzon "sfrustrowany XSIowiec"

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 676
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Z tego co pamiętam w chwile wprowadzenia ICE Softimage ogłosiło koniec wersji Foundation, można było w tym okresie pomocyjnie przejść z fnd na fulla za jakieś nieduże pieniądze, był na to jakiś limit czasowy. Przypuszczam że w tej chwili nie ma już opcji upgrade z wersji Foundation więc jedyna opcja to zakup nowej licencji niestety.

Napisano
  • Autor

To byłby wielki coś w moją kieszeń i serce jeśli faktycznie na 100% nie dało by się upgradeować teraz.

Wstrętna polityka autodesku.

gryzon