Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jak zrobić linę na końcu której jest kołowrotek i porusza się pod wpływem tej rozwijanej z niego liny liny.Chodzi mi raczej o rozwijanie liny typu \"reactor\".Bez ściamy rozwiajania...żeby przedmioty ze sobą współgrały.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Tutaj zamieszcza się swoje prace, a nie pytania !!

Skasuj post i napisz go w dziale Riggid & Animation & Compositting.

Pomyśl zanim coś zrobisz.

Napisano

Chodzi o to, żeby lina rozwijała kołowrotek? czy kołowrotek ma linę rozwijać? Ale pojechałeś... opisz ten projekt i efekt jaki chcesz osiągnąć... oki?

Napisano
  • Autor

Sorki że piszę ten post w tym dzile ale nie wiem jak to przenieść do innego działu..

chodzi o to że to kółeczko w środku to kołowrotek on przyczepiony jest załóżmy że do ściany na jakimś łożysku...teraz pod wpływem liny porusza się ... kęci jak widać..po strzałkach....linamidzie do góry.....coś jak by kolejka górska..

Napisano
  • Autor

i nadal nikt nie wie jak zrobić te dynamicznie ze sobą pracujące elementy??please...help me.

Napisano

Tak, żeby to DZIAŁAŁO, to nie jest taka prosta sprawa... jak widzisz wchodzi tu w grę tarcie a to nie jest bułka z masłem. Trzeba czasami oszukiwać i robić obejścia. Polega to na tym, że wizualnie efekt niczym się nie różni od prawdziwego, działającego kołowrotka, z tym, że on wcale nie działa... :)

Masz tu kilka możliwości... ja opiszę najprostszą, z którą powinienieś sobie poradzić....

Animujesz kołowrotek... obracasz go tak jak chcesz, w dowolnym tempie...

Przesunięcie linki animujesz parametrami mapowania. Ona będzie stała w miejscu, a będzie wyglądało jakby się poruszała.

Następnie animujesz naprężenia linki... delikatnie ruszając wierzchołkami splina, co doda realizmu...

Co ty na to heybo?

Napisano

a w ogole da sie otrzymac efekt dzialania tarcia sily na inne obiekty w maxie?

pozdr

Napisano

No jasne... reactor liczy tarcie jak ta lala..

jest tego pełno.. w opcjach materiałów np. W ustawieniach clotha, rigid body... liczy liczy.. :)

Napisano
  • Autor

wiem już jak to zrobić..

Trochę videotutoriali ... tutoriali tutoriali:)

Fizyka i już.

bez reaktora.

Fajnie by było do reaktora jakieś dobre video tuty wychaczyć..