kwiatek13 Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 (edytowane) Witam, to mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieje nie ostatni ;) Tak jak w temacie chciałbym sie dowiedzieć jak uruchomić renderer iray, znalazłem instrukcję dotyczącą jak to zrobić w programie Maya, ale to nie to samo, na pewno sporo by to skróciło czas renderingu dzięki wykorzystaniu mocy obliczeniowej karty graficznej. Z góy dziękuję za pomoc. Edytowane 11 Luty 2011 przez kwiatek13
ApaczoS Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 F10> zjeżdzasz na sam dół> Assign Renderer>klikasz 3 kropeczki przy Production> wybierasz Mental Ray Iray Renderer.
kwiatek13 Napisano 11 Luty 2011 Autor Napisano 11 Luty 2011 Jak zmienić renderer to wiem, ale po prostu tego iray tam nie ma jest tylko normlany mental ray, myślałem że to można jakoś aktywowac bo jest ukryte, ale jeżeli nie to skąd mogę ściągnąć iray??
ApaczoS Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 skąd mogę ściągnąć iray?? Iray jest dostępny po zainstalowaniu aktualizacji Subscription Advantage Pack.
mirach Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 Iray jest dostępny po zainstalowaniu aktualizacji Subscription Advantage Pack. Zainstalowałem SP1 i dalej nie ma. nikt nie pisal ze Iray jest dostepny po zainstalowaniu servicepacku
ApaczoS Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 Myślałem że chodzi o Service Pack. http://tinyurl.com/4zyv75m Pierwszy link, przeczytaj drugi akapit i wszystko stanie się jasne.
kwiatek13 Napisano 11 Luty 2011 Autor Napisano 11 Luty 2011 Już to ściągnąłem i zainstalowałem, ale nie widzę żeby rendering trwał krócej, tylko mi nie piszcie że mam przełączyć na ten Renderer, bo to zrobiłem :P
ApaczoS Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 nie widzę żeby rendering trwał krócej Bez Tesli nie podchodź:). Iray to ciekawostka moim zdaniem, nie faktyczny render usprawniający pracę. 1
kwiatek13 Napisano 11 Luty 2011 Autor Napisano 11 Luty 2011 Bez Tesli nie podchodź:). Iray to ciekawostka moim zdaniem, nie faktyczny render usprawniający pracę. Tesla nadaje sie jedynie do superomputerów itp, pod 3d wogóle chyba nie jest zoptymalizowana (mam na myśli pracę z obiektami 3d i gry), przy tym renderze jest problem z teksturami i jakieś dziwne jakby nie wypełnione piksele zostają, krótko mówiąc lipnie to działa, myślałem że jeżeli procesor ma duuużo mniejszą moc obliczeniową to będzie ogromna różnica. Dzięki za pomoc ;)
Kris_R Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 Iray się nie nadaje do renderowania? :] A nie widzieliście prezentacji iraya wykożystującej cloud computing najnowszej generacji? :) Myślę, że to projekt sięgający dość daleko w przyszłość. Poczekamy - zobaczymy. Na chwilę obecną na zwykłym pc to faktycznie bardziej ciekawostka.
ApaczoS Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 Myślę, że to projekt sięgający dość daleko w przyszłość. Jak to powiedziała Rachael w Blade Runnerze: very:)
kwiatek13 Napisano 11 Luty 2011 Autor Napisano 11 Luty 2011 Iray się nie nadaje do renderowania? :] A nie widzieliście prezentacji iraya wykożystującej cloud computing najnowszej generacji? :) Myślę, że to projekt sięgający dość daleko w przyszłość. Poczekamy - zobaczymy. Na chwilę obecną na zwykłym pc to faktycznie bardziej ciekawostka. Chodzi o renderowanie przez chmury obliczeniowe w czasie rzeczywistym w przeglądarce?? Coś słyszałem, przyznam że ciekawe rozwiązanie, ale na razie zostaje mozolny render przez procesor :/
HoMeK Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 (edytowane) ja testowałem na GTX 470 i odnosnie tych narzekań na iray pozwolę napisac sobie tak; ciekawostka - jak najbardziej :) zostaja nie wypełnione pixele - nie poznałeś wystarczająco iray-a i dlatego masz lipny efekt mental vs iray prz pracach na codzień ? zostaje przy mentalu aczkolwiek widziałem kilka ciekawych interiorów przy użyciu ira-a i jestem mile zaskoczony ;) a ogólnie witam wszystkich bo jestem tutaj nowy ;) ps: a wie ktoś ? iray działa tylko na NVIDI czy na RADEONACH też ? z tego co wiem radeonki nie mają CUDA ENGINE więc chyba w pełni wykożystac iray-a można tylko jak sie ma GF ;) Edytowane 24 Luty 2011 przez HoMeK
Rekomendowane odpowiedzi