Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam następujący problem a dokładnie błąd

“the render was cancelled due to insufficient memory. adjust the scene or render setting to reduce memory usage and try again.”

używam mentala.

Przygotowuję dość prostą scenkę z salą konferencyjną na której mam zaprezentować kilka rodzajów wykładziny. pierwszy render poszedł jak z płatka , kolejny już nie, co najdziwniejsze nic w scenie nie zmieniłem prócz tekstury (dokładnie ten sam uvw o tej samej rozdzielczości tylko wzór inny)

do tego błąd zawsze "wywala" zawsze w tym samym miejscu gdzie on liczy mniejsce w którym nawet tej wykładziny nie widać tylko krzesła.

błagam pomocy projekt jest na poniedziałek

:)

PS: zapomniałem dodać że nadal jeśli wrócę do pierwszej tekstury to renderuje się ok :/ dziwne co najmniej

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

“the render was cancelled due to insufficient memory.

Nawet google tłumacz boli? (ja nie muszę go używać żeby ci napisać, że chodzi o to że masz za mało miejsca na dysku)

Napisano
Nawet google tłumacz boli? (ja nie muszę go używać żeby ci napisać, że chodzi o to że masz za mało miejsca na dysku)

Oj chyba jednak powinieneś mądralo ;)

Stolik jaki system, ile ramu, wersja maxa - podaj trochę więcej informacji.

RK.

Napisano

mam ten sam problem na win7 x86, 3gb ramu, max 2010, mr.. scene puszczam na low detailach, FG na drafcie, polys: 640 000, verts: 568 000, próbowałem zaznaczać "conserve memory" ale nie pomaga ;/..

dodam jeszcze, że próbowałem ten problem rozwiązać renderując to przez net render, i dzieląc na nawet 100 pasów (w pewnym momencie zniecierpliwienia:)) - i tak w momencie kiedy skończyło liczyć niebo i przechodziło do jakiejś bardziej skomplikowanej geometrii pojawiał się błąd. Problem występuje również na Viście x86, jedyny system gdzie wszystko jest w porządku to win 7 ale wersja 64 bitowa z 4gb ramu.

Może znacie jakieś rozwiązanie.. ?

Edytowane przez elemeledutky

Napisano

Tutaj chodzi o ograniczenia 32 bitowych systemów, które mogą alokować bodajże maks. 2GB pamięci. Ile Ramu macie, ile wirtualnej pamięci nie ma znaczenia.

Było na tym forum kiedyś rozwiązanie, z którego sam korzystałem kiedy pracowałem na 32 bitowym systmie. "Windows 3GB switch" czy coś w tym guście. Pozwalało na zwiększenie limitu. Pogooglaj.

edyny system gdzie wszystko jest w porządku to win 7 ale wersja 64 bitowa

no właśnie. Powinno się w ogóle używać systemów 64 bitowych do 3D a do renderowania to już mus.

Edytowane przez Mamrotek