thegame Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 Witam! Postanowiłem, że pierwszym moim projektem będzie wymodelowanie jakiejś broni z tutoriala. Oczywiście znalazłem referencje jakie trzeba i odpowiedni (chyba jedyny) tutorial. Niestety nie wszystko jest jasne co robi autor filmu. Prosiłbym o wyjaśnienie dokładnie 2:15. On rozciąga plane'a tak że nic mu się nie skaluje ani nie przesuwa. Po prostu "wyciąga" nowy plane. Siedzę już przy tym kilka dni i powoli puszczają mi nerwy. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. btw. Cały film ma ponad 1h. Proszę nie zamykać wątku jeśli znajdzie się rozwiązanie tego problemu bo na pewno w przyszłości będą kolejne.
blinq Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 Zaznacz krawędź i przesuń ją z wciśniętym Shiftem pozdro 1 1
thegame Napisano 14 Luty 2011 Autor Napisano 14 Luty 2011 Bardzo serdecznie dziękuję blinq. Bez twojej pomocy bym dużo nie zdziałał.. a rozwiązanie jak zawsze zbyt banalne żeby na nie wpaść.. Może i tym razem jest to kolejny banał.. 7:30. Koleś zaznacza wierzchołek cylindra i łączy go z drugim elementem. W efekcie cylinder z "daszkiem" pistoletu są połączone. Próbuję najpierw w ogóle doprowadzić do stanu aby oba przedmioty na raz były zaznaczone ale nic z tego. Zaznacza mi jako dwa osobne a na video wyraźnie pokazane jest że są połączone tak że powstaje jedna całość. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Quadysz Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 wcisnij przycisk "target weld" (w prawej czesci ekranu widac jak jest wcisniety) greets
thegame Napisano 15 Luty 2011 Autor Napisano 15 Luty 2011 To co koleś wciska widzę, problem w tym że robię to samo i nic. Po prostu nie mam zaznaczonego obiektu nad otworem bo się nie da. Działa to tylko wtedy gdy chcę połączyć wierzchołek otworu z drugim wierzchołkiem otworu a nie innego elementu.
Quadysz Napisano 15 Luty 2011 Napisano 15 Luty 2011 (edytowane) sam sobie odpowiedziales na pytanie ;) musisz zatachowac do siebie te dwa obiekty (zaznaczasz jeden, klikasz attach i klikasz w drugi) potem target weld bedzie dzialal edit: na tym tutorialu wnetrze lufy jest ataczowane do reszty gdzies pod koniec 5-tej minuty chyba, 5:50 bodajze... Edytowane 15 Luty 2011 przez Quadysz 1
thegame Napisano 17 Luty 2011 Autor Napisano 17 Luty 2011 No cóż.. minuty mijają a problemów wraz z nimi przybywa. Chciałbym się dowiedzieć co koleś wyprawia w 9:10. Osobiście zrozumiałem to tak - zaznacz krawędzie znajdujące się w tej samej osi (X lub Y) i kliknij Collapse. Wszystko ładnie tylko kiedy tak robię totalnie cała praca mi się sypie. Prosiłbym o wyjaśnienie tej czynności i ewentualne porady jak czegoś takiego dokonać. Wszystkie poprzednie porady były oczywiście bardzo przydatne i bardzo Wam dziękuję za pomoc.
Quadysz Napisano 17 Luty 2011 Napisano 17 Luty 2011 z tymi osiami to bylo narzedzie make planar ustawiajace vertexy w plaszczyznie (x,y,z) a to ze klikal po kolei na nie to oznaczalo ze szukal odpowiedniej osi (potem undo :D ), jak znalazl odpowiednia, na filmie widac jak vertexy ustawili sie w jednej linii to uzyl snapa i "dociagnal" je do istniejacego vertexa. Potem zaznaczyl tylko dwa przylegajace do siebie i kliknal collapse, wazne jest zebys mial zaznaczone tylko te dwa verteksy... edit: zwroc uwage co robi collapse przy zaznaczonej wiekszej ilosci vertexow, ta funkcja laczy wszystkie zaznaczone w jeden (sa sytuacje kiedy niektore verteksy zignoruje, potestuj, lopatologicznie collapse odpowiada za przeskalowanie zaznaczonych punktow do 0% w kazdej 3 osiach i uzycie funkcji weld
thegame Napisano 19 Luty 2011 Autor Napisano 19 Luty 2011 Ostatni etap doprowadził do tego, że musiałem wszystko zrobić od początku bo zboku zabrakło jednej ścianki i nie łączyło mi wierzchołków. W 11:25 koleś tworzy nowe krawędzie. Nie mogę wychwycić które konkretnie zaznacza żeby je stworzyć...
blinq Napisano 19 Luty 2011 Napisano 19 Luty 2011 Koleś zaznacza wszystkie poziome krawędzie i daje Connect. pozdro
thegame Napisano 23 Luty 2011 Autor Napisano 23 Luty 2011 Miałem chwilową przerwę i prace nie poszły zbytnio do przodu.. postaram się poświęcić teraz więcej czasu na projekt ale znów jest problem :). Nie ogarniam zupełnie to co koleś robi od 14 minuty do 14: 50. Dokładniej to co robi po kliknięciu przycisku ProBoolean. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi