mercedesslr Napisano 16 Luty 2011 Share Napisano 16 Luty 2011 (edytowane) Witam, przedstawiam mój projekt domu jednorodzinnego na klifie (INTERIOR/ EXTERIOR)... stwierdzam że jak pozwalają na klifie to dlaczego nie? :D WAPG katedra mieszkaniowa 3ds2010 + mentalray + PS CS5 ciekawy jestem wszelkich opinii. plansza arch 200 x 70 cm http://i.imgur.com/QBj3P.jpg wizualizacje (INTERIOR/ EXTERIOR): http://imgur.com/a/2BUpy#Schnn makieta: http://imgur.com/a/wInBo#cvUdi Edytowane 16 Luty 2011 przez mercedesslr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIERZBA Napisano 17 Luty 2011 Share Napisano 17 Luty 2011 Ciekawa , przyjazna dla człowiek architektura. Wizki miejscami przepalone , ale ogólnie super . Rozwijasz się ostro :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tpiatek Napisano 17 Luty 2011 Share Napisano 17 Luty 2011 Przez oświetlenie wnętrze mało czytelne. Kadry krzywe. Czwarte ujęcie wnętrza szczególnie pokręcone. Użyj 'prostowania ścian'. Nie wiem jaki jest jej odpowiednik vrayowego guess vert. w opcjach kamery. Na zewnątrz światło ma w pewnym sensie ciekawy klimat. Pozdrawiam i powodzenia, tpiatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nika1 Napisano 17 Luty 2011 Share Napisano 17 Luty 2011 Bardzo fajnie, i makieta przyjemna :D jak na 3 rok to super :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mercedesslr Napisano 17 Luty 2011 Autor Share Napisano 17 Luty 2011 dzięki za komentarze :) tak wiem że ze światłem coś jest nie tak ale już nie miałem siły zmieniać... 3 dni niespania przed terminem oddania zniechęca do wszystkiego :P heh nika1 jestem na 3 sem :D wiec rok II :P jeszcze spoooro przede mną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaGuu Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 samej arch wizualnie nie będę oceniał, bo nie moje klimaty. wydaje mi się, że popełniłeś tu jeden spory błąd. do domu wchodzi się na kondygnacji +1 do strefy nocnej i z niej schodząc schodami dochodzimy do salonu i strefy dziennej. to chyba powinno być na odwrót. w związku z tym, że masz skarpę, mogłeś zastosować trik z odwróceniem typowego układu salon dol-sypialnia góra. dzięki temu wchodził byś na tak jak by poziom +1, który był by strefą dzienną z jakimś fajnym tarasem a bezpośrednio z tej strefy schodami można by schodzić piętro niżej do strefy nocnej. samochód wraz z garażem w takim wypadku spokojnie mógłbyś rozwiązać bez rampy. przy takim widoku grzechem jest ustawianie sypialni z oknem nie idealnie na morze :) aha i jeszcze. przez to, że masz tak mocno wysuniętą górę, dół czyli salon będzie mocno zacieniony (chyba :P) - ładnie to oszukałeś na wizach wnętrz dając zachodzące niskie słońce ;) opracowanie jak na 2 rok bardzo fajne a makietę musiało się strasznie wycinać! :) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mercedesslr Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 hah MaGuu dzięki za komentarz. opisałeś prawie dokładnie jedną z moich wielu rozwiązań wnętrza, ale jednak (po wielu konsultacjach) stanęło na obecnym rozwiązaniu i juz się z tego tłumaczę :P działka na klifie jest terenem odosobnionym wiec jedynym sposobem dostania się tam jest samochód... kiedy potencjalny właściciel przyjeżdża do swojego domu zjeżdża do dół do garażu i znajduje się od razu w części dziennej. Z założenia nie parkuje samochodu na górze a nawet jak tak zrobi to pierwsze co znajduje się po wejściu górnymi drzwiami to zejście na dół do jadalni lub od razu do sypialni :D W części górnej w półokrągłym pomieszczeniu (najbardziej reprezentacyjne) znajduje się biuro z gabinetem.... jest to miejsce w którym mieszkaniec pracuje/ czerpie wenę otwarciem na morze/ oraz przyjmuje klientów i gości biznesowych. ogólnie spędza większość dnia. Chciałem aby mogli oni zaparkować na górze i bez konieczności przechodzenia przez cały dom dojść do biura przedyskutować projekty itd :) Oddzielenie część w której właściciel pracuje od części wypoczynkowej-dziennej też było jednym z założeń projektu taaak makieta przy tylu łukach wykonana estetycznie to koszmar (aż 5 dni mi zajęła)... ostatni raz projektuję zaokrąglenia :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaGuu Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 mimo wszystko nie przekonałeś mnie. przyjeżdża klient wchodzi do domu i mija sypialnie i drzwi do toalet, z której wychodzę i jeszcze zasuwam rozporek? no nieeeee! :P rozumiem dojazd do działki tylko samochodem, ale wciąż logiczniejsze imho wydaje się zrobienie części dziennej dostępnej bezpośrednio. dało się to rozwiązać tak aby gabinet otwierał się na morze i wejście do niego było "intymne", aby potencjalny klient nie łypał na cały dom... a właśnie może powinien, może powinien delikatnie zerknąć jak zajefajnie można mieszkać ? ;) a no i tak jeszcze - tak mocno przeszklony garaż...come on! :P btw - fajnie, że się bronisz, znaczy ze projekt przemyślany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mercedesslr Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 heh ten garaż to taka moja mała perełka :) chciałem aby właściciel zjeżdżając po zaciemnionej rampie nagle zatrzymał się w garażu i miał przed sobą widok na całe morze (efekt WOW). potem wysiada a samochód na okrągłym podeście automatycznie obraca się o 180 stopni gotowy do wyjazdu... poza tym wydaje mi się ze właściciel takiej chaty miał by zapewne jakieś wypasione auto które miło było by oglądać odpoczywając na tarasie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabws Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 Bardzo ładnie wyszlo. Mozesz powiedziec jak to jest oswietlane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 wydaje mi się, że popełniłeś tu jeden spory błąd. do domu wchodzi się na kondygnacji +1 do strefy nocnej i z niej schodząc schodami dochodzimy do salonu i strefy dziennej. ... tak jak w domu Tugendhata, ale projektant był słaby i się nie znał ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakul Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 ale walnąłeś byka w tytule planszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaGuu Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 tak jak w domu Tugendhata, ale projektant był słaby i się nie znał ;) teraz trochę mi głupio, ale... u Miesa wychodzi się na ogród, czyli spora wartość. w projekcie powyżej tylko na taras (co również osiągalne jest na kondygnacji dostępnej z drogi). dlatego wciąż będę upierał się, że odwrotne rozwiązanie było by lepsze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mercedesslr Napisano 19 Luty 2011 Autor Share Napisano 19 Luty 2011 jeszcze raz wielkie za komentarze :) oświetlenie to nic specjalnego... zwyczajny daylight system. Miałem pare nocych renderów z bardziej zaawansowanym oświetleniem ale niestety nie starczyło mi juz czasu na dokończenie ich dlatego musiałem je porzucić.... taaak wiem o błędzie... eh napisy na planszach to była ostatnia rzecz robiona 0,5h przed drukiem i zauważyłem to dopiero przy oddawaniu projektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filo7 Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 można wiedziec jaka ocene uzyskales za ten projekt?;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mercedesslr Napisano 2 Marzec 2011 Autor Share Napisano 2 Marzec 2011 5,5 :D ogólnie oceny były raczej wysokie....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filo7 Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 no to ladnie , gratulacje;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emimari Napisano 15 Kwiecień 2011 Share Napisano 15 Kwiecień 2011 Bardzo fajny render, podoba mi się klimat uzyskany przez światło i to, że materiały nie wyglądają jak idealnie nowe. Co do plansz drażnią mnie postaci...czemu ta Pani na przodzie nie mogłaby być bardziej "nasycona":) No i z wystroju nie pasuje mi kilka rzeczy, ale to już kwestia gustu. Ogólnie baaardzo fajnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
I34I2t Napisano 28 Sierpień 2011 Share Napisano 28 Sierpień 2011 (edytowane) pytanko - archicad + artlantis czy wspomagałeś się jakimiś innymi programami? Ukryte pytanie bezpośrednie - Jakim oprogramowaniem osiągnąłeś taki efekt? Edytowane 29 Sierpień 2011 przez I34I2t Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mercedesslr Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2011 tak jak w opisie---> 3ds2010 + mentalray + PS CS5 a model czesciowo AutoCad 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MRay Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 mercedesslr najlepsze wrażenie zrobiła mna mnie maketa - fajne oswietlenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEkoy Napisano 21 Listopad 2011 Share Napisano 21 Listopad 2011 w następnym semestrze trzeba było zrobić projekt budowlany do tego, jak trafił na Pana W. to duża szansa, że nie jest już studentem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihu Napisano 21 Listopad 2011 Share Napisano 21 Listopad 2011 Nie przyczepili się do przekroju A-A? Zbytnio nie ukazuje nic ciekawego. Zawsze mnie uczyli że przekroje prowadzi się aby ukazać przejścia przez konstrukcyjne elementy budynku w taki sposób aby w dodatku nie pokazywał wyłącznie pełnych ścian za przekrojem ;). Ogólnie ode mnie dostałbyś najwyższą ocenę i mnóstwo pytań pro-forma. Piękna praca! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi