Napisano 16 Luty 201114 l Witam, przedstawiam mój projekt domu jednorodzinnego na klifie (INTERIOR/ EXTERIOR)... stwierdzam że jak pozwalają na klifie to dlaczego nie? :D WAPG katedra mieszkaniowa 3ds2010 + mentalray + PS CS5 ciekawy jestem wszelkich opinii. plansza arch 200 x 70 cm http://i.imgur.com/QBj3P.jpg wizualizacje (INTERIOR/ EXTERIOR): http://imgur.com/a/2BUpy#Schnn makieta: http://imgur.com/a/wInBo#cvUdi Edytowane 16 Luty 201114 l przez mercedesslr
Napisano 17 Luty 201114 l Ciekawa , przyjazna dla człowiek architektura. Wizki miejscami przepalone , ale ogólnie super . Rozwijasz się ostro :) Pozdrawiam
Napisano 17 Luty 201114 l Przez oświetlenie wnętrze mało czytelne. Kadry krzywe. Czwarte ujęcie wnętrza szczególnie pokręcone. Użyj 'prostowania ścian'. Nie wiem jaki jest jej odpowiednik vrayowego guess vert. w opcjach kamery. Na zewnątrz światło ma w pewnym sensie ciekawy klimat. Pozdrawiam i powodzenia, tpiatek
Napisano 17 Luty 201114 l Autor dzięki za komentarze :) tak wiem że ze światłem coś jest nie tak ale już nie miałem siły zmieniać... 3 dni niespania przed terminem oddania zniechęca do wszystkiego :P heh nika1 jestem na 3 sem :D wiec rok II :P jeszcze spoooro przede mną
Napisano 18 Luty 201114 l samej arch wizualnie nie będę oceniał, bo nie moje klimaty. wydaje mi się, że popełniłeś tu jeden spory błąd. do domu wchodzi się na kondygnacji +1 do strefy nocnej i z niej schodząc schodami dochodzimy do salonu i strefy dziennej. to chyba powinno być na odwrót. w związku z tym, że masz skarpę, mogłeś zastosować trik z odwróceniem typowego układu salon dol-sypialnia góra. dzięki temu wchodził byś na tak jak by poziom +1, który był by strefą dzienną z jakimś fajnym tarasem a bezpośrednio z tej strefy schodami można by schodzić piętro niżej do strefy nocnej. samochód wraz z garażem w takim wypadku spokojnie mógłbyś rozwiązać bez rampy. przy takim widoku grzechem jest ustawianie sypialni z oknem nie idealnie na morze :) aha i jeszcze. przez to, że masz tak mocno wysuniętą górę, dół czyli salon będzie mocno zacieniony (chyba :P) - ładnie to oszukałeś na wizach wnętrz dając zachodzące niskie słońce ;) opracowanie jak na 2 rok bardzo fajne a makietę musiało się strasznie wycinać! :)
Napisano 18 Luty 201114 l Autor hah MaGuu dzięki za komentarz. opisałeś prawie dokładnie jedną z moich wielu rozwiązań wnętrza, ale jednak (po wielu konsultacjach) stanęło na obecnym rozwiązaniu i juz się z tego tłumaczę :P działka na klifie jest terenem odosobnionym wiec jedynym sposobem dostania się tam jest samochód... kiedy potencjalny właściciel przyjeżdża do swojego domu zjeżdża do dół do garażu i znajduje się od razu w części dziennej. Z założenia nie parkuje samochodu na górze a nawet jak tak zrobi to pierwsze co znajduje się po wejściu górnymi drzwiami to zejście na dół do jadalni lub od razu do sypialni :D W części górnej w półokrągłym pomieszczeniu (najbardziej reprezentacyjne) znajduje się biuro z gabinetem.... jest to miejsce w którym mieszkaniec pracuje/ czerpie wenę otwarciem na morze/ oraz przyjmuje klientów i gości biznesowych. ogólnie spędza większość dnia. Chciałem aby mogli oni zaparkować na górze i bez konieczności przechodzenia przez cały dom dojść do biura przedyskutować projekty itd :) Oddzielenie część w której właściciel pracuje od części wypoczynkowej-dziennej też było jednym z założeń projektu taaak makieta przy tylu łukach wykonana estetycznie to koszmar (aż 5 dni mi zajęła)... ostatni raz projektuję zaokrąglenia :P
Napisano 18 Luty 201114 l mimo wszystko nie przekonałeś mnie. przyjeżdża klient wchodzi do domu i mija sypialnie i drzwi do toalet, z której wychodzę i jeszcze zasuwam rozporek? no nieeeee! :P rozumiem dojazd do działki tylko samochodem, ale wciąż logiczniejsze imho wydaje się zrobienie części dziennej dostępnej bezpośrednio. dało się to rozwiązać tak aby gabinet otwierał się na morze i wejście do niego było "intymne", aby potencjalny klient nie łypał na cały dom... a właśnie może powinien, może powinien delikatnie zerknąć jak zajefajnie można mieszkać ? ;) a no i tak jeszcze - tak mocno przeszklony garaż...come on! :P btw - fajnie, że się bronisz, znaczy ze projekt przemyślany.
Napisano 18 Luty 201114 l Autor heh ten garaż to taka moja mała perełka :) chciałem aby właściciel zjeżdżając po zaciemnionej rampie nagle zatrzymał się w garażu i miał przed sobą widok na całe morze (efekt WOW). potem wysiada a samochód na okrągłym podeście automatycznie obraca się o 180 stopni gotowy do wyjazdu... poza tym wydaje mi się ze właściciel takiej chaty miał by zapewne jakieś wypasione auto które miło było by oglądać odpoczywając na tarasie :)
Napisano 18 Luty 201114 l wydaje mi się, że popełniłeś tu jeden spory błąd. do domu wchodzi się na kondygnacji +1 do strefy nocnej i z niej schodząc schodami dochodzimy do salonu i strefy dziennej. ... tak jak w domu Tugendhata, ale projektant był słaby i się nie znał ;)
Napisano 18 Luty 201114 l tak jak w domu Tugendhata, ale projektant był słaby i się nie znał ;) teraz trochę mi głupio, ale... u Miesa wychodzi się na ogród, czyli spora wartość. w projekcie powyżej tylko na taras (co również osiągalne jest na kondygnacji dostępnej z drogi). dlatego wciąż będę upierał się, że odwrotne rozwiązanie było by lepsze ;)
Napisano 19 Luty 201114 l Autor jeszcze raz wielkie za komentarze :) oświetlenie to nic specjalnego... zwyczajny daylight system. Miałem pare nocych renderów z bardziej zaawansowanym oświetleniem ale niestety nie starczyło mi juz czasu na dokończenie ich dlatego musiałem je porzucić.... taaak wiem o błędzie... eh napisy na planszach to była ostatnia rzecz robiona 0,5h przed drukiem i zauważyłem to dopiero przy oddawaniu projektu
Napisano 15 Kwiecień 201113 l Bardzo fajny render, podoba mi się klimat uzyskany przez światło i to, że materiały nie wyglądają jak idealnie nowe. Co do plansz drażnią mnie postaci...czemu ta Pani na przodzie nie mogłaby być bardziej "nasycona":) No i z wystroju nie pasuje mi kilka rzeczy, ale to już kwestia gustu. Ogólnie baaardzo fajnie:)
Napisano 28 Sierpień 201113 l pytanko - archicad + artlantis czy wspomagałeś się jakimiś innymi programami? Ukryte pytanie bezpośrednie - Jakim oprogramowaniem osiągnąłeś taki efekt? Edytowane 29 Sierpień 201113 l przez I34I2t
Napisano 30 Sierpień 201113 l Autor tak jak w opisie---> 3ds2010 + mentalray + PS CS5 a model czesciowo AutoCad 2011
Napisano 30 Sierpień 201113 l mercedesslr najlepsze wrażenie zrobiła mna mnie maketa - fajne oswietlenie.
Napisano 21 Listopad 201113 l w następnym semestrze trzeba było zrobić projekt budowlany do tego, jak trafił na Pana W. to duża szansa, że nie jest już studentem ;)
Napisano 21 Listopad 201113 l Nie przyczepili się do przekroju A-A? Zbytnio nie ukazuje nic ciekawego. Zawsze mnie uczyli że przekroje prowadzi się aby ukazać przejścia przez konstrukcyjne elementy budynku w taki sposób aby w dodatku nie pokazywał wyłącznie pełnych ścian za przekrojem ;). Ogólnie ode mnie dostałbyś najwyższą ocenę i mnóstwo pytań pro-forma. Piękna praca!