Nikes Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Witam. Mam za zadanie zaprojektowanie strony webdesignu mojej firmy. Mam wolną rękę więc wpadłem na pomysł stworzenia czegoś ciekawego. Zobaczcie sobie stronę www . melissa hie . com (bez przerw). Chciał bym skorzystać z motywu tej strony. Chodzi o przechodzenie strony na różne pozycje x/h. Jeżeli chodzi o kod i całą mechanikę, będzie pracować nad tym inny pracownik firmy. A więc w czym potrzebuje pomocy? Chce stworzyć interaktywny stół widoczny z góry. Nań będą przeróżne elementy. W menu mam mieć 5 zakładek, więc będzie 5 pozycji na stole (widoków). Aktualnie potrzebuje wiedzieć o rozdzielczość takiej strony. Na jakim polu muszę pracować aby przy większych monitorach nie było problemu, a na małych rozdzielczościach bylo cokolwiek widać. Początkowo myślalem , aby sugerować się rozdzielczością 1680 / 1050 * 5 co daje nam 8400/5250 ale zaraz dotarło do mnie ze to glupota!. A więc jakiej rozdzielczości użyć?
Nikes Napisano 23 Luty 2011 Autor Napisano 23 Luty 2011 Dobra, wydaje mi sie ze najlepiej zrobić 1024x768 na jeden widok. Kontakt zrobię jak by po samym środku stołu, więc wystarcza nawet 4 widoki.
olaf Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 (edytowane) google ma narzędzie statystyczne gdzie pokazujące ile faktycznie widzą userzy - to jest jakas bitmapa z obszarem. imo najlepiej robię 980 na szerokość, przy okazji pliki mniejsze są. nie moge teraz melisy otworzyć na monitorze hd ale musialbys pewnie zrobic jakies magrinesy na tyle duze by tresc byla czytelna ale nie pojawialy sie kolejne działy. Mozna t skryptami obejsc ale będzie bolesnie nieco jak nie skryptujesz. Edytowane 23 Luty 2011 przez olaf
Nikes Napisano 23 Luty 2011 Autor Napisano 23 Luty 2011 Tak jak mowie, pracuje wspólnie ze skrypterem. On zajmie się cała częścią "mechaniczną" na miarę swoich umiejętności. Dla tego skupiam sie na grafice. U mnie nie będzie żadnych ramek. To ma być stół widoczny z góry. nie wiem tylko jak rozwiązać problem, w przypadku rozdzielczości 800x600 ( tacy użytkownicy chyba jeszcze istnieją ). Tak to wygląda : http://img836.imageshack.us/i/stool.jpg/
Manver Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 800x600? O ile projekt na tym nie ucierpi. W innym przypadku nie ograniczałbym się do tej rozdzielczości.
olaf Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Są statystyki dot. używanej rozdziałki w sieci. Nie przejmowałbym się 800x600.
Morfeusz Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Jeśli poprzednia strona firmowa wykorzystywała jakieś statystyki np. Google Analitics to i zapewne są dostępne statystyki rozdzielczości używanych przez odwiedzających dany serwis. W związku z czym rozmiar strony oparłbym na tych statystykach. Obecnie przyjęło się pracować w rozmiarze 960px (szerokość). Przytaczając statystyki własnych stron, najczęściej oglądane są przez użytkowników o rozdzielczości 1200x800px głównie Firefox i coraz częściej Chrome. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi