Guest bucz Posted March 2, 2011 Share Posted March 2, 2011 Mam problem z dużym kontrastem cieni, dokładnie chodzi o cień we wnęce, który jest za mocny (to co widać u góry). Chodzi mi o zmniejszenie cieni wewnątrz przy zachowaniu jasności i cieni na zewnętrznych ścianka obiektu (obraz na dole przedstawia oczekiwany efekt, niestety wykonany jest w ps). Scena ma ustawione oświetlenie "sky dome". Parametry radiosity widoczne są na załączniku. Pozdrawiam, B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazka80 Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 (edited) Moze byc wiele powodow takiego zachowania, najprosciej daj wiekszy diffuze lub nawet 3-5% luminosity i tyle :) Edited March 3, 2011 by kazka80 Link to comment Share on other sites More sharing options...
viater Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 Można też zmienić kolor cienia na szary lub ambient podnieść nieznacznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest bucz Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 Moze byc wiele powodow takiego zachowania, najprosciej daj wiekszy diffuze lub nawet 3-5% luminosity i tyle :) Luminosity jest chyba najprostszym i na tą chwilę najlepszym dla mnie rozwiązaniem, chociaż zamierzałem ustawić odpowiednio parametry radiosity :) Dzięki kazka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazka80 Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 tylko nie przegnij z lumi. Staraj sie szukac najprostrzych mozliwych rozwiazan, a w miedzy czasie uczyc wlasciwego postepowania. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pYo Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 albo... "use linear workflow, Luke" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts