March 6, 201114 yr Czesc; Szukam metody aby postac, ktora mam wymodelowana i zrigowana w jednej scenie kopiowac\importowac z instancja do wszystkich innych scen, do ktorych bede chcial. 100 lat temu byl system xrefow ale nie wiem czy dziala on na CATa + system wlosow + textury + linkowanie itd. itp. Czyli np. chcialbym w animacji, ktora jest podzielona na 10 scen miec jedna i ta sama postac, a jak bede chcial cos poprawic w postaci to chcialbym miec mozliwosc dokonania zmian w pliku zrodlowym postacji...a nie w kazdej z 10 scen :\ z gory dziekuje za odp pozdrawiam :)
March 13, 201114 yr Author mam problem z tym systemem, prosze o pomoc! mam postac w maxie, otwieram drugiego maxa, uzywam opcji file>reference>xref object (opcja ta dziala dokladnie tak jak chcialem, w teorii...) ale nistety, jak probuje przetestowac system do konca, czyli w maxie referencyjnym dokonac zmiany, a potem w drugim maxie zupdateowac model czyli xrefa mam 100% crasha podczas odpalania sceny (maz automatycznie wykryl zmiane, probuje zrobic update i crash?) :((( edit:odznaczylem opcje automatycznego updateu, nic to nie dalo, dalej crash podczas ladowania sceny z xrefem WTF? w scenie mam model, rig CATA, modyfikatory m.in. cloth generalnie nie widze rozwiazania ale moze ktos cos wie na ten temat... max2011.