Jump to content

Artefakty na mapach normalnych

Guest meniskusab

Recommended Posts

Guest meniskusab

Tworzę model czołgu w low-poly. Zacząłem dodawać do modelu mapy normalne. Robie je standardowo- dwa mesze- low i high poly, modyfikator "projection" i narzędzie "render to texture".

Na krawędziach obiektów low-poly, wzbogaconych przez mapę normalną zauważyłem artefakty w kształcie rys. Wiem że tworzą się one gdy nada się meszowi low-poly więcej niż jedną smoothing group.

Gdy jednak nadaję całemu meszowi low-poly jedną grupę, wygenerowana mapa normalna jest pokryta fioletowo-niebieskimi gradientami, końcowy efekt wygląda jeszcze gorzej.

Jak z tego problemu wybrnąć?

• Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Rozsunąć troszeczkę na uv-ce (na uvce zaznaczasz kłopotliwą krawędź i dajesz break i lekko rozsuwasz) elementy gdzie jest ostra krawędź łącząca dwie smoothgrupy.

Jeszcze jedna rzecz, jakbyś miał artefakty z niewiadomych przyczyn na powierzchniach po przepaleniu normali albo ao, jak zrobisz już projection cage, zeskocz na editable poly, włącz edycję poly i zaznacz wszystko, po czym kliknij hide selected. Następnie wróć na modyfikator projection i przepalaj na niewidzialnego mesha.

Edited by Levus