Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Zawsze kiedy widzę ten teledysk mam ohote cos takiego zrobić ale nie zqa bardzo wiem jak sie do tego zabrać. Chodzi mi o ten efekt twarzy z taśmy. Myślałem o tym aby na tle czarno białego zdjecia (przerobionego w ps) bawić się splinami tak aby były na czarnym polu, a potem extrude i jakos to powginać. Znacie może jakiś łatwiejszy i szybszy sposób?

Teledysk -->

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

no dobra, obejrzałem filmik ale nie za bardzo kumam w czym miało by mi to pomóc?

Napisano

Opcja którą podlinkowałem daje ci możliwość tworzenia animowanych Masek [Path] dla całego klipu, w oparciu o zawartość [R lub G lub B lub Luminance lub Alpha]. Więc jak pisałeś, chcesz zgrafizować ujęcie żeby wydobyć maski wektorowe. W AE te maski już się będą animować same przy użyciu "auto trace".

Napisano

nie, chodziło mi o jedno ujęcia. nie chcę krecić klipu, tylko ze stila. Powiedzmy mam zdjecie twarzy. I teraz jak zrobić aby (tak jak w teledysku Marsa) taśma z kasety ułożyła się w kształt twarzy ze zdjecia:) Nie wiem czy dokładnie mówimy o tym ssamym:)

Napisano

Ale chcesz żeby twarz się ruszała/animowała, prawda?

Jeśli tak, to używanie zdjęcia utrudni ci o tyle że samodzielnie będziesz musiał animować.

Napisano

nie, to ma być stil, tylko jedno zdjecie:)

Napisano

panie, nie ma takich rzeczy. nie ma takiego automatu. obawiam się że musisz rysować to ręcznie, spokojnie zrobiłbyś to od wczoraj:)

Napisano

no i o taka odpowiedz chodzilo:) wiesz do wieczora:D to tylko dla zabawy, a tyle dlubania ze az sie nie chce zaczynac:P

I takie jeszcze jedno pytanie. Dlaczego gdy narysuje spline, nadam temu extrude (wychodzi wtedy jakby taka taśma magnetofonowa) i gdy chce kontrolowac na poziomie vertexa splina (za pomoca narzedzia rotate) aby tasma lezala albo stala. Wtedy nic sie nie zmienia. tak jakby extrude nie reagowalo jak przekrecam pivota.

Napisano

A nie lepiej zrobić tego splajna i dać mu enable in renderer/viewport i rectangular?

Napisano

Czy to coś zmieni w kontrolowaniu splinów?

Napisano

ja proponowałbym Loft. poczytaj o tym w helpie. o ile dobrze pamiętam, można nadać mu parametr "Twist", czy coś takiego - możesz kontrolować go za pomocą Curve Editor, co pozwoli Ci zmieniać poziom skręcenia taśmy na dowolnych odcinkach.

mam nadzieję że nie ściemniam - dawno nie korzystałem z Loft.

chodzi o to, żebyś po narysowanym splajnie, wyciągnął drugi splajn (krótką prostą linię) który będzie reprezentował przekrój taśmy.

pozdrawiam

Napisano
A nie lepiej zrobić tego splajna i dać mu enable in renderer/viewport i rectangular?

Lub użyć obiektu "Loft" [Compound Objects] przy użyciu ścieżki i przekroju taśmy.

Lub użyć modyfikatora "Path Deform" dla gotowego kawałka taśmy przy użyciu ścieżki.

Napisano
Czy to coś zmieni w kontrolowaniu splinów?

No tutaj nie powinieneś mieć problemów z kontrolą. Tak samo przy propozycjach polka_dot i sly.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności