Napisano 13 Czerwiec 200420 l Witam. Jestem w trakcie robienia wizualki kamienicy. I mam pytanie: Co sądzicie o czasie ok 5h (obydwa obrazki) Model jest dość skomplikowany, ale chyba czas przy tej rozdzielczości czas mógłby być krótszy (rozdzielczosc orginalna) Ustawienia: Image Sampling: Min-1 Max-2 Luma Server: Skylight, Shade rate: Min--1 Max-2, View Rate-20 Sec Rate-5 Bounces-2 Główne światło: bLight Direct Mult-1,5 Mój komp: Athlon 1500, Ram256 Macie może dla mnie jakieś porady, jak skrócić czas, co jest najważniejsze? (jestem raczej początkującym Braziliowcem)
Napisano 13 Czerwiec 200420 l wlasnie sie zastanawiam czy niepowinienes zmniejszyc poprostu Shade rate b onieuzywasz fotonów wiec niepotrzebne ci to.... no ale nawet na twwojego kompa 5h to cos duzo.... moze napisz ile to ma poly..... i czy masz wlaczone takie bajery jak coustic albo gloosa w materialach....w sumie tu nic takiego niewidze....
Napisano 13 Czerwiec 200420 l Oj jeez- 5h to zasługa bounces=2. Prawda jest taka, że jeśli chcesz, żeby to wyglądało rzeczywiście realnie to raczej nie możesz z tego zrezygnować.. inna sprawa to bark fotonów. Wrzuć mu trochę fotonów, dodaj Skylighta z jakimś HDRI najlepiej (lub nie :) Jak masz scenkę pod maxa 5 to możesz mi podesłac na maila - z chęcią się pobawię.. :)
Napisano 13 Czerwiec 200420 l PS. Dla początkującego: http://www.zs1.bochnia.pl/~mt/arts_view.php?nr=13 http://www.zs1.bochnia.pl/~mt/arts_view.php?nr=14 podstawowe informacje.. mam nadzieję, że zrozumiale napisane!
Napisano 13 Czerwiec 200420 l Co z tego że bounce jest 2 jak bez hdri to nie bardzo realistycznie wygląda
Napisano 13 Czerwiec 200420 l M@ti dzieki za te tutki zawalista sprawa szukalem tlye o brzilu i nic tak dobrego nie znalazlem dzikei:)
Napisano 13 Czerwiec 200420 l Autor Dzieki za odzew. Geometria pewnie was przerazi, bo niestety nie umiem jeszcze modelować w 3ds (niedobrze mi z tym), zostala wyexportowana z archicada. \"...render primitives: 586630\" !! To moze być główna przyczyna?? Co do efektów, to nie ma tu jeszcze zadnych (caustics, glossy), i wlasnie się boje że jak materialy jeszcze dopracuje to sie bedzie 20h robiło. Fotonów jakoś nie moge jeszcze opanować, bawilem się z tutorialem PhotoAsa, ale jeszcze chyba musze troche teorii poczytać. M@ti: Sceny na maila Ci raczej nie przyśle, bo sam 3ds ma 14Mb, a scena w maxie6 25, jak Cie jeszcze nie zraziła jej wielkość i dalej chcesz się bawić to moge udostępnić teraz na ftp (daj znać gg:1881200, [email protected])
Napisano 13 Czerwiec 200420 l A możesz to walnąć zwykłym scanelinem i powiedzieć ile się wtedy renderuje??
Napisano 13 Czerwiec 200420 l Autor Zrobie scanlinem w najblizszym czasie, ale nie dzis. Dzieki za tutaoriale M@ti, byle wiecej takich praktycznych.
Napisano 13 Czerwiec 200420 l Tutki leżą już tam jakiś czas i podaje je regularnie jak ktoś nowy przychodzi :) Nie są perfekcyjne, ale były pisane z myślą o początkujących, więc mam nadzieję, że pomogły!!
Napisano 13 Czerwiec 200420 l no to ja dorzuce swoje 3 gorsze http://myszek17.webpark.pl/tutoriale/3dsmax/3dsmax.html ;D
Napisano 13 Czerwiec 200420 l ej spakuj rta scenke zipem u mnie z lego car z 25Mb na 1mb sie skompresowalo...