Jump to content

Interferencja w surówce

blinq

Recommended Posts

Hej! Mam taki problem. Mam nagranego aktora w sztruksowej marynarce i wyskakuja mi straszna interferencja na niej. Co najdziwniejsze głupi windows media player odtwarza to dobrze, a po zaimportowaniu do Premiere Pro czy AE wyskakują strasznie dziwne rzeczy... Materiał jest nagrany w HD. Jeżeli zgram go z taśmy jako zwykłe DV to jest ok. Macie może pomysł co z tym zrobić?

pozdro

• Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Fields mam na Lower a pulldown na off. Ale przy progresywnym czy upper jest to samo. Ogólnie zauważyłem, że problem jest wtedy gdy wrzucam to do sekwencji Widescreen z aspect ratio 1,46. Przy square pixels jest ok. No i nie było by problemu gdyby nie to, że w premierasie nie ma juz square i jak bym nie wyeksportowł z AE jest to samo. A musze to z premiera zgrać na taśmę :/

w premierasie nie ma juz square

Mówimy o materiale HD, tak? dziwna sprawa bo u mnie jest square.

Jaki format ma ten plik i w jakim fps nagrywane? rozdzielczość? Poza tym po czemu robisz widescreen'a z HD? Czegoś tu nie czaję...

Wygląda mi to na jakiś dziwny problem z kodekiem albo OpenGL.

Te dziwne rzeczy się pojawiają jak wrzucasz klip do aftera i robisz z niego kompozycję która ma 1440x1080 i 25fps? czy jak od razu robisz kompozycję DV wide? Jeśli tak to zrób kompozycję z oryginalnego materiału 1440x1080, klucz, obróbka, render do uncompressed bez zmiany rozdzielczości. Wtedy robisz nową kompozycję w afterze czy sekwencję w Premierze DV PAL Widescreen, wrzucasz tenże klip i zmniejszasz jego rozmiar aby pasował do rozmiarów palowskiej kompozycji(scale), oczywiście stracisz część obrazu bo oba formaty znacznie się od siebie różnią, jeden to 4:3, drugi wide. Trochę zresztą bez sensu robić wide z 4:3, no ale skoro ktoś tak wymyślił...Jednak jeśli będziesz chciał zachować całość oryginalnego obrazu będziesz miał czarne pasy po lewej i prawej stronie, bo rozciągać w szerz klipu nie możesz bo to zniekształci obraz i wszystko będzie do wy...nia:)