lukiszlak Napisano 26 Marzec 2011 Napisano 26 Marzec 2011 (edytowane) Czesc mam taki problem otóż narazie uzywam 3ds maxa 30 dniowej wersji jednak ze konczy mi sie ona za pare dni to mam pytanko czy dało by sie ustawic jakos poruszanie sie w blenderze na takie jak w 3ds maxie? czyli np masz zaznaczony objekt to ci w okół niego obraca, fajne przyblizanie do objektu, 4 ekrany front left top perspective, i cows ala przycisk z w 3ds czyli przyblizanie objektu w wszystkich 4 ekranacj jednoczesnie ? :) wiem ze to trudne ale bede wdzieczny za kazda pomoc : ) a i jeszcze jedno czy blender jest trudniejszy o wiele od 3ds ? Edytowane 26 Marzec 2011 przez lukiszlak
Lucas Napisano 26 Marzec 2011 Napisano 26 Marzec 2011 Przede wszystkim Blender opiera się na skrótach klawiszowych, więc na początku może być ciężko ale potem na pewno łatwiej (sam się przesiadłem po wielu latach z 3dsmax wiec wiem co mówię:) ). Blendera można dość dowolnie konfigurować, 4 okna zrobisz bez problemu - jak klikniesz prawym na krawędzi panelu to wybierasz "split" i ustawiasz, kilka takich operacji i możesz upodobnić układ okien do tego z 3dsmax (ctrl+up/down do maksymalizacji/minimalizacji danego okna). Do obracania możesz się przełączać między różnymi trybami manipulacji (ctrl+alt+r: rotation manipulator mode, ikonki są mniej więcej na środku listwy od kona 3d, obok takiej łapki). Aha, to co ci podałem tyczy się Blendera 2.49 (najnowsza oficjalna stabilna wersja ale obecnie jest już beta 2.56)
szczuro Napisano 27 Marzec 2011 Napisano 27 Marzec 2011 w 2.56 jak wcisniesz N to pojawi Ci sie panel boczny. W nim w sekcji Display masz Toggle Quad View (albo ctrl+alt+Q). W tym trybie pojawią Ci sie dodatkowe opcje pod przyciskiem Toggle Quad View włącz box i lock do tego jesli chesz obracac wokół zaznaczenia to w file -> user preferences -> interface -> Rotate around selection
Rekomendowane odpowiedzi