Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam forumowiczów :)

Wstawiam WIP'a gitary typu Les Paul, z uprzejmą prośbą o pomoc :)

Mianowicie model jest prawie skończony, brakuje detali które będę dorabiał w najbliższym czasie :) A moja prośba polega na tym aby ktoś pomógł mi z materiałami, ponieważ to moje pierwsze starcie z Vrayem ;)

Sami będziecie widzieć co jest do poprawienia, wstawię kilka renderów, konkretnie chodzi mi o oświetlenie, co i jak, ustawienia renderowania, oraz materiał na poszczególne elementy, bo jak widać nie za bardzo mi to idzie ;P

Dodatkowo nie mam pojęcia jak połączyć teksturę z materiałem, np. struny, albo podstrunnica, bo jak wstawię samą teksturę to nie widać jej w renderze.

Rendery:

calaf.jpglesssssss.jpglesssssss.jpg

calaf.jpg

calaf.jpggitara02.jpg

calaf.jpg

lesssssss.jpg

gitaras.jpg

gitara02.jpg

gitara02.jpg

Najnowszy:

gitara01.jpggitara01.jpggitara01.jpggitara01.jpggitara01.jpg

Jak sami widzicie, nie wygląda to najlepiej, głównie myślę że to kwestia oświetlenia (obecnie 2x Omi bo renderuje się dość szybko) ale nie jestem pewien, co o tym myślicie, jest ktoś w stanie pomóc? :)

Z góry dziękuję :)

Edytowane przez Fafik
Dodanie obrazków.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zanim zajmiesz się renderem popracuj jeszcze nad modelem. Jest sporo niedoróbek. Decha ma dziwny kształt, do tego jest zbyt cienka i płaska - to nie epipon ;) Mostek jest dziwny i struny sopranowe za bardzo się w niego wżynają. Pickupy są zbyt kwardatowe. I chyba jest coś nie tak z odległościami pomiędzy progami. No i toggle switch czeka na zrobienie ;)

To mniej więcej tyle. Z renderem nie pomogę bo się na v-rayu nie znam ;)

Pozdro i powodzenia

Napisano
  • Autor

Dzięki za radę :) no nad modelem pracuje cały czas, a temat napisałem wcześniej, bo jednak trzeba poczekać na odpowiedź :) ogólnie to teraz dorabiam właśnie te detale o których napisałeś, poprawiam co tam jest takie płaskie, i to co nie ma detali :)

Dzięki jeszcze raz za odpowiedź, i postaram się zrobić to porządnie ;P

Napisano

Wszystko co już napisał blinq, i jeszcze fakt tego że to nie do końca jest LP.

Oryginalny model zaprojektowany jeszcze przez Lestera Polfuss'a, wyprodukowany w latach 40 XX wieku, na jego zamówienie przez Gibson CG, posiada profilowany top.

Decha ma dziwny kształt, do tego jest zbyt cienka i płaska - to nie epipon ;)

grałem na kilku epi i wszystko zależy od modelu. W jednej serii są świetnie i marne, bardzo marne gitary. Chociaż jakość jest dziwna. Mój strat jakiejś niemieckiej firmy wytrzymuje sporo, epi SG kumpla spadło i podstrunnica zaczęła się odklejać.

Daniel

Napisano
  • Autor

No sugerowałem się Juniorem Epi robiąc dechę :), teraz patrze na Ibaneza Gax 70 i jednak decha profilowana, dlatego żeby do LP mieć pewność ściągnąłem sobie referkę dość fajną:)

I tak dla ogólnej informacji to robię prawie wszystko od nowa :)

Mam Stojak:

stojak02.jpg

stojakh.jpg

I Switcha:

przelacznik.jpg

Zmiana spowodowana tym że na starym modelu użyłem dawno temu MSmooth'a i siatka się popieprzyła jak chciałem nadać korpusowi inny kształt :)