Napisano 20 Kwiecień 201113 l Witam forumowiczów :) Wstawiam WIP'a gitary typu Les Paul, z uprzejmą prośbą o pomoc :) Mianowicie model jest prawie skończony, brakuje detali które będę dorabiał w najbliższym czasie :) A moja prośba polega na tym aby ktoś pomógł mi z materiałami, ponieważ to moje pierwsze starcie z Vrayem ;) Sami będziecie widzieć co jest do poprawienia, wstawię kilka renderów, konkretnie chodzi mi o oświetlenie, co i jak, ustawienia renderowania, oraz materiał na poszczególne elementy, bo jak widać nie za bardzo mi to idzie ;P Dodatkowo nie mam pojęcia jak połączyć teksturę z materiałem, np. struny, albo podstrunnica, bo jak wstawię samą teksturę to nie widać jej w renderze. Rendery: Najnowszy: Jak sami widzicie, nie wygląda to najlepiej, głównie myślę że to kwestia oświetlenia (obecnie 2x Omi bo renderuje się dość szybko) ale nie jestem pewien, co o tym myślicie, jest ktoś w stanie pomóc? :) Z góry dziękuję :) Edytowane 20 Kwiecień 201113 l przez Fafik Dodanie obrazków.
Napisano 20 Kwiecień 201113 l Zanim zajmiesz się renderem popracuj jeszcze nad modelem. Jest sporo niedoróbek. Decha ma dziwny kształt, do tego jest zbyt cienka i płaska - to nie epipon ;) Mostek jest dziwny i struny sopranowe za bardzo się w niego wżynają. Pickupy są zbyt kwardatowe. I chyba jest coś nie tak z odległościami pomiędzy progami. No i toggle switch czeka na zrobienie ;) To mniej więcej tyle. Z renderem nie pomogę bo się na v-rayu nie znam ;) Pozdro i powodzenia
Napisano 20 Kwiecień 201113 l Autor Dzięki za radę :) no nad modelem pracuje cały czas, a temat napisałem wcześniej, bo jednak trzeba poczekać na odpowiedź :) ogólnie to teraz dorabiam właśnie te detale o których napisałeś, poprawiam co tam jest takie płaskie, i to co nie ma detali :) Dzięki jeszcze raz za odpowiedź, i postaram się zrobić to porządnie ;P
Napisano 20 Kwiecień 201113 l Spoko - pracuj pracuj ;) Tu masz fajny tutek indiana o studyjnym renderze w vrayu: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=75762
Napisano 20 Kwiecień 201113 l Wszystko co już napisał blinq, i jeszcze fakt tego że to nie do końca jest LP. Oryginalny model zaprojektowany jeszcze przez Lestera Polfuss'a, wyprodukowany w latach 40 XX wieku, na jego zamówienie przez Gibson CG, posiada profilowany top. Decha ma dziwny kształt, do tego jest zbyt cienka i płaska - to nie epipon ;) grałem na kilku epi i wszystko zależy od modelu. W jednej serii są świetnie i marne, bardzo marne gitary. Chociaż jakość jest dziwna. Mój strat jakiejś niemieckiej firmy wytrzymuje sporo, epi SG kumpla spadło i podstrunnica zaczęła się odklejać. Daniel
Napisano 20 Kwiecień 201113 l Autor No sugerowałem się Juniorem Epi robiąc dechę :), teraz patrze na Ibaneza Gax 70 i jednak decha profilowana, dlatego żeby do LP mieć pewność ściągnąłem sobie referkę dość fajną:) I tak dla ogólnej informacji to robię prawie wszystko od nowa :) Mam Stojak: I Switcha: Zmiana spowodowana tym że na starym modelu użyłem dawno temu MSmooth'a i siatka się popieprzyła jak chciałem nadać korpusowi inny kształt :)
Napisano 22 Kwiecień 201113 l Łap http://3d.pagesperso-orange.fr/tutorials/lespaul/lp.htm to powinno Ci pomóc.