Gość AddoN Napisano 23 Kwiecień 2011 Napisano 23 Kwiecień 2011 Witam, zdaję sobie sprawę że temat pewnie "gdzieś" tutaj jest, ale w maxie jestem niestety ciemnozielony i nawet nie wiem jakich słów kluczowych użyć, żeby tego szukać, tak więc wybaczcie. Potrzebuje wymodelować wizualizację terenu o konkretnych punktach wysokościowych. Zrobiłem więc dwie zamknięte krzywe: link 1 Problem pojawił się w chwili, gdy chce te linie przekształcić na płaszczyznę: link 2 Tylko że tak - jedna płaszczyzna ogranicza się do skarp. Druga do głębszej warstwy podłoża. Problem w połączeniu jednego z drugim (nie wiem jak to prościej opisać). Do tego dojdą jeszcze dalszcze szczegóły terenu, ale myślę że jak dzięki komuś ogarne łączenie dwóch płaszczyzn to z kolejnymi nie będzie już problemów. Mogłby ktoś pomóc? Tylko prosiłbym o bardziej łopatologiczne wyłożenie ;)
DannyDanielak Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 nie wiem co chcesz dokładnie osiągnąć, ale wydaje mi się że połączenie obiektów powinno pomóc. weź przekonwertuj oba do editable poly, i połącz funkcją attach... jeśli nie to nie kompletnie nie rozumiem problemu i proszę o dalsze opisanie, wtedy może uda się pomóc
Tores Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 Trochę terenów już zrobiłem i ja bazuję na editablepoly a nie na krzywych bo i tak w końcu musisz złagodzić krawędzie. Narysuj płaszczyznę (plan 1x1) i jeden jej bok zrób na dolnej rzędnej a przeciwległy na drugiej wyższej. Teraz łapiesz linię pochyłą, wciskasz shift i ciągniesz w bok. Dzięki temu tworzy ci się już część terenu i tak dalej. Tą metodą zrobiłem np. ten teren.
sysol Napisano 26 Kwiecień 2011 Napisano 26 Kwiecień 2011 mozesz te spline polaczyc w editable splain atached i potem przypisz modyfikator crosssection i na koncu surface ... powinno CI sie to polaczyc ... ale lepiej bedzie na editpoly ... sprawdz sobie przycisk bridge w editable poly np zaznaczasz 2 bordery albo 2 edge i dajesz bridge to CI je polaczy nie musisz robic tak jak pisal Tores ze krawedzie ciagniesz z shiftem :) Pozdro daj znac czy sie udalo !!...
Rekomendowane odpowiedzi