Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, orientuje się ktoś może czy do renderingu opłaca się kupić coś takiego: http://allegro.pl/dell-poweredge-7250-4x-itanium-2-1-3ghz-16gb-4u-i1552273728.html

na wypadek jakby aukcja wygasła to jest to serwer della z 4x intel itanium 1.36 GHz, HDD 2x36GB SCSI i 16gb ram

czy lepiej kupić jeden dobry procek np coś a la i7 i wmontować do kompa? Ja mam w planie odpalić na tym serwer do renderingu na linuxie a wyczytałem na wikipedii że intel itanium 2 w zastosowaniach numerycznych przewyższają pod względem wydajności najlepsze xenony ale artykuł mógł być dość stary więc nie wiem co o tym myśleć. Tak więc: to za 1000 zł czy procek za 1000?

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Hym, przyznam ze sie prawie na tym nie znam, ale itanium to zupelnie inna architektura. Wiem ze jest troche systemow ktore na tym dziala, ale sprawdzales czy są jakies renderery ktore na tym smigają?

Napisano

A nie ma jakichś darmowych rendererów które odpaliłyby w architekturze risc? Wydaje mi się że jakieś powinny być bo przecież stacje robocze SGI były oparte na tej architekturze i były na nie całe aplikacje do tworzenia grafiki trójwymiarowej. Co do systemu to nie ma problemu bo jest windows server i jest też sporo linuxów.

Pytanie pozostaje jednak ciągle to samo: czy opłaca się to podobnie albo tak samo jak i7 za tą samą cenę, czy lepiej kupić i7?

Napisano

Witam,

Twój wątek został źle nazwany. Proszę o zapoznanie się z regulaminem forum dot. nazewnictwa wątków oraz naniesienie poprawek. W przypadku braku reakcji wątek zostanie usunięty.

Napisano
A nie ma jakichś darmowych rendererów które odpaliłyby w architekturze risc? Wydaje mi się że jakieś powinny być bo przecież stacje robocze SGI były oparte na tej architekturze i były na nie całe aplikacje do tworzenia grafiki trójwymiarowej. Co do systemu to nie ma problemu bo jest windows server i jest też sporo linuxów.

Pytanie pozostaje jednak ciągle to samo: czy opłaca się to podobnie albo tak samo jak i7 za tą samą cenę, czy lepiej kupić i7?

Kluczowe słowo w tym wypadku to "były" ;)

nie pakuj się w taką egzotykę, kup i7, lub poczekaj na amd bulldozer.

Napisano

Dzięki wielkie za pomoc. Swoją drogą nie wiem jak zmienić nazwę wątku bo nie widzę takiej opcji w narzędziach edycji i przepraszam za kłopot, ale nie wiedziałem jak go nazwać bo nie pasuje do żadnej kategorii wymienionej w regulaminie. W końcu chodzi o serwer a nie o zwykłego PC-ta