Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy warto obecnie kupic nowy komputer ???

Obecnie posiadam komputer na bazie q6600 + 8gb ramu

Zastanawiam się nad kupnem nowego sprzetu w granicach 5-6 tys przeznaczenie glownie rendering

Jednak nie wiem czy warto obecnie inwestowac w nowy sprzet czy poczekac na nowe procesory o ile takowe wejda w najblizszych miesiacach ???

Czy intel lub amd planuje wprowadzic jakies nowosci w najblizszym czasie a rownoczenie obnizyc ceny obecnie dostpenych cpu ??

Dzieki za info

ps nie ma polskich liter na tym kompie co postuje

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Na początku czerwca amd startuje z nową architekturą bulldozer. Akurat jeśli chodzi o rendering to może to być ciekawa oferta ale na dzień dzisiejszy nie ma żadnych wiarygodnych testów czy informacji na temat tych procesorów.

Jeśli 2-3 tyg góra miesiąc Cię nie zbawią to ja bym zaczekał.

Napisano

Dokładnie słyszałem AMD ze wprowadza nowa serie procesorów myślę ze intel tez wtedy moze coś ceny obniżyć no ja mogę i parę miesięcy poczekać aby kupic maszynę co mi będzie służyła parę lat w rozsądnej cenie

Napisano

parę lat Ci nie posłuzy. Jezeli na nim nie bedziesz zarabiał, to kazda kwota jest zbyt wysoka. kup cos do 3k, a reszte przeznacz na pdnoszenie kwalifikacji albo melanż ew. przydatne pluginy przyspieszajace prace bardziej niż szybko komp. w 3tys kupisz całkiem wydajny zestaw bez specjalistycznych kart czy softu.

Napisano

Dobrze prawisz Ola-f i masz 100% racji moja dziewczyna mi powtarza kiepskiej baletnicy .... skłaniam sie do wymiany mojej płyty głownej + i7 2600k 8-16 gb ramu i mozna sie zamknac w 2k a reszta zostawic to co mam jaka płyta jest najhlepsza obecnie pod i7 2600k i aby go podkrecic tak do 4ghz i raczej scythe katana 2 z pod q6600 juz nie bedzie pasowal pod podstawke i7 2600k hmm ???

Napisano

Ja zamierzam kupić sprzęt za podobne pieniądze i czekam teraz do premiery nowych amd ( 8 cores ). Myślę że do nauki też warto wydać trochę więcej kasy aby pracować komfortowo , mam na myśli głównie ram bo jak masz 8gb to nie nauczysz się wszystkiego . Dobrym przykładem jest nowa płyta z tutorialami od Evermotion na temat fx. Jeszcze zależy jakiego softu będziesz używać. Nie warto moim zdaniem inwestować w rendering na gpu . Lepiej poćwiczyć unbiased na Maxwellu do czasu kart z dużą ilością pamięci za rozsądne pieniądze. Także czekaj ze mną do premiery bulldozera a potem się zobaczy.

Napisano

Zagwostke mam taka ze mam nowy zasilacz 550w nowa karte gts 450 bo mi padla 9800gt i 3 dyski tawrde i nowa nagrywarke dvd bo mi stara padla... tak ze trzeba mi tylko nowego procka plyte i 8-12 gb ramu a starego q6600 i asusa pw5 dh deluxe na allegro upchne i moze sie zamkne w 2,5k