dimaxion Napisano 3 Czerwiec 2011 Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Siema, to problem, którego nie potrafię sam rozwiązać od dłuższego czasu. Powiedzmy, że mam obrys ścian zewnętrznych i jest to krzywa z zaokrąglonymi narożnikami, które są w całości przeszklone. Tafle tego szklenia mają np 120 cm szerokości i jakiąś tam wysokość. Teraz muszę na tym obrysie ustawić te tafle, tak aby pomiędzy nimi był odstęp 0,5cm (od razu mówię, że rhino z grasshopperem odpada:)). Pomysł mam taki, żeby spline podzielić na róne części (120cm), ekstrudować z odpowiednią ilością segmentów (pięter) na odpowiednią wysokość. Potem konwertuję do editable poly i zaznacza wszystkie poligony i wtedy robię inset na 0,25cm każdemu poligonowi. wtedy odwracam selekcję faceów, wyrzucam zaznaczone i zostają i poligony szklenia, którym wrzucam shell i mam przeszklenie. Szkopuł tkwi w podziale krzywej na te równe odcinki o długości 120cm. Wie ktoś jak to zrobić? Z góry dzięki Pozdr Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 3 Czerwiec 2011 Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Jest taki modyfikator "normalize spl", tylko musisz wyłączyć w opcjach spline optimize i adaptive w zakładce intepolation 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimaxion Napisano 3 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2011 dzięki wielkie, o to chodziło!:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi