Jump to content

powłoka metalowa - uwypuklanie Tutorial :]

Guest hindus

Recommended Posts

Guest hindus

Dobra zaczynamy poważniejszy temat :] Sprawa dotyczy tworzenia przedniej częsci mech\'a a mianowicie \"klaty\"

Ostatnio byłem na http://www.secondreality.ch/tutorials/materials/wornmetal/wornmetal.html gdzie jest włąsnie taki tutorian (EN) i mam pare pytan:

testrender02.jpg

tak wygląda ten pancerz. Tworze boxa i za pomocą Extrud\'e uzyskuje

part1ref.jpg

oczywiscie w trójwymiarze. Teraz chodzi o to ze trzeba jakos to tak uwypuklic nie ? uzywam bend ale daje słaby efekt. Czym to uwypuklic by uzyskac

screen00.jpg

taki efekt ?? druga sprawa to to ze mam 2 textury

yellowmat.jpg

greenmat.jpg

i dodatkowo jedną alpha

chipmask.jpg

jak teraz uzyskac cos takiego jak jest widoczne na pancerzu z góry ? tzn ze żółta farba przeswituje przez zieloną tak jak jest pokazane na texturze (alpha) gdzies to było bo robiłem kiedys ale niepamiętam pomózcie :]

Guest hindus

sory cos mi sie pochrzaniło :] to niejest przedni pancerz tylko osłonka na kolana :] ale i tak prosze o pomoc (wiedzac jak to zrobic bede mógł zacząc robic pancerz)

buboutside.jpg

z góry dzieki :]

Guest hindus

aha dzieki, a co odnosnie tych krawędzi i wypuklania zrobic da sie to jakos bez ręcznej edycji wertexów ?? jakis modifi\'er ?

Guest hindus

zrobiłęs to na poczekaniu ?? naprawde extra robota :D powiedz mi czy ja mam zrobic za pomocą create line cos na wzór drugiego obrazka ?? bo pierwszy to zewnętrzny splajn tak ?

Guest hindus

zrobiłem tak jak mówisz łącznie z corner\'ami czyli :

tak wygląda siatka:

met1.jpg

potem daje surface i robie ustawienia

met2.jpg

met6.jpg

i znowu mam jakies bugi :] zawsze jak robie takie powierzchnie zawsze mam takie cos niby wygląda ok ale jest bug - daje bend\'a

met3.jpg

wygląda spoko w siatce a w rzeczywistosci powsataje zniekształcenie:

met4.jpg

met5.jpg

co robie źle ?? siatka jest odwzorowana na twoim zdjeciu. :] wytłumacz mi czemu tak sie dzieje i jak zapobiec

Guest hindus

zrobiłęm wreszcie render\'a - troche to trwało ale juz jest wygląda to tak :

met7.jpg

i odrazu rzuca sie w oczy to wgięcie na przodzie pancerza !! (pomocy !!) - juz pomijam kijowe oswietlenie i jakosc renderingu (zbyt ostre cienie) ale jestem początkującym uzytkownikiem final render stage\'a tak ze niesmiac sie !! :] czego Ty Alek uzywasz do renderingu ??[

Guest hindus

próbowałem ale niewiem od czego to jest :( tu jest to co udało mi sie zrobic moze zobaczysz gdzie jest błąd

scenka splajn - pancerz

z góry dzieki :]

wiem ze truje du.. ale naprawde mi zależy :(

słuchaj a moze to dlatego ze ja robiłęm to tak

zrobiłem z splajnów zarys pancerza tak jak mówiłes (czerowny) :

m1.JPG

potem za pomocą REFINE -> CONNECT łączyłem po koleji jak jest na rysunku z strzałkami czyli jedna przekątna i do niej reszta ?? to moze byc to ?? łącze splajny tak jak w helpie maxa było pokazane - niewiem czy to dobrze ?

m2.JPG

powiedz mi co to znaczy i jak to mam zrobic \"Wszystkie wierzcholki, oprocz tych, ktore naleza do splajnu zewnetrznego conwertujemy na Corner\" czyli jak sie convertuje na corner ? pierwsze słysze o takim czyms

[Wyedytowany dnia 24-6-04 > hindus]