Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

dzis mialem taki przypadek:

siedze przed kompem i nagle mi sie wylaczyl sam; proby nacisniecia guzikia power zdaly sie na nic, trzeba byla wylaczyc i wylaczyc listwe i wtedy zadzialal

poszedlem do sklepu komp. i tam byla gosciowa ktorej komp zrobil identycznie mniej wiecej w tej samej godzinie, tylko ze miala mniej szczescia, bo jej komp juz sie nie wlaczyl; w sklepie powiedzieli mi ze to wina zmiany napiecia prawdopodobnie (cos robili akurat w miescie)

czy to jest mozliwe??

>>pytanie dodatkowe: co to jest stabilizator w kompie??

z gory wielkie dzieki

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hmm jestes z wejherowa. nie pamietam gdzie dokladnie ale wlasnie na polnocy naszego pieknego kraju jakis czas temu celemu osiedlu elektrownia puscila 600v w gniazdko. wszystko co bylo podlaczone poszlo ludziom z dymem.

Napisano
  • Autor

a to jest mozliwe ze to przez to? ze mi sie nie spalil komp?

moj komp co jakis czas robi jak swierszcz (taki odglos-juz kiedys pisalem :)), ale robi to co jakis czas np co 5 sek, nie stale to wiatraczke czy jak, bo gosciu powiedzial ze to moze stabilizator a ja nie wiem co to

Napisano

taa jak znam życie to będzie ci się co kilka minut włączał :)

Napisano

Miałem kiedyś dokładnie ten sam problem i z tego co pamiętam była to wina zasilacza. Może porzycz od kogoś na próbę jakiś w miarę dobry i sprawdź czy to jego wina.

Napisano
  • Autor

no, ale wlasnie zdarzylo mi sie to pierwszy raz i to po 2h wlaczenia kompa;

jak po poludniu wlaczylem na 4h to dzialal normalnie, teraz zreszta tez dziala elegancko

pzdr mikeb

Napisano

zadzwon do elektrowni i sie spytaj czy o tej i o tej byly przepięcia w sieci.....jesli byly i pierdoln** ci komp to mozesz ubiegac sie o odszkodowanie za poniesione szkody......tak miala kumpela i zawsze jakis pieniadz bedzie na cos nowego...

Napisano
  • Autor

mi na szczescie nic sie nie stalo, tzn mojemu komputerowi

Napisano

stabilizator napięcia robi się na diodach; te w tanich listwach to zazwyczaj rónolegle połączone dioda zenera i rezystor - nie ma tam świerszcza w szereg, więc chyba to nie to gwidże; w gniazdku mogą się pojawić przepięcia łączeniowe lub atmosferyczne ... wtedy może nastąpić przebicie na diodach i wtedy albo reset albo (gdy zabezpieczenie zbyt słabe) elektronika się sfajczy; samej elektrowni bym nie obwiniał bo to już przypadek skrajny; co do gwizdu to stawiam na któryś z wiatraków, najprawdopodobniej na procku; a tym wyłączeniem kompa się nie przejmuj - no chyba, że stanie się to nagminne, tyle że wtedy przyczyn szukaj raczej w samym pudle a nie w gniazdku :)

pozdr.

Napisano
  • Autor

dzudzu a to przebicie na diodach jest chwilowe czy rozwalona listwa jest?, mam ja zmienic? widze ze znasz sie bardzo dobrze na rzeczy, samo slownictwo o tym swiadczy i w koncu dostalem odpowiedz co to stabilizator :) thx

[Wyedytowany dnia 24-6-2004 > mikeb]

Napisano

mikeb: nie, nic nie zmieniaj :) jeśli to był odosobniony przypadek to zapamiętaj to jako ciekawostkę i rób dalej swoje; objawy, które opisałeś są dosyć typowe dla sprzętu komputerowego, sam chyba miałem kiedyś takie zwałki i już dawno zdążyłem o tym zapomnieć ...

Napisano
  • Autor

ok, wielkie dzieki!! :)

[Wyedytowany dnia 24-6-2004 > mikeb]