thud Napisano 23 Czerwiec 2004 Napisano 23 Czerwiec 2004 dzis mialem taki przypadek: siedze przed kompem i nagle mi sie wylaczyl sam; proby nacisniecia guzikia power zdaly sie na nic, trzeba byla wylaczyc i wylaczyc listwe i wtedy zadzialal poszedlem do sklepu komp. i tam byla gosciowa ktorej komp zrobil identycznie mniej wiecej w tej samej godzinie, tylko ze miala mniej szczescia, bo jej komp juz sie nie wlaczyl; w sklepie powiedzieli mi ze to wina zmiany napiecia prawdopodobnie (cos robili akurat w miescie) czy to jest mozliwe?? >>pytanie dodatkowe: co to jest stabilizator w kompie?? z gory wielkie dzieki
SansSerif Napisano 23 Czerwiec 2004 Napisano 23 Czerwiec 2004 hmm jestes z wejherowa. nie pamietam gdzie dokladnie ale wlasnie na polnocy naszego pieknego kraju jakis czas temu celemu osiedlu elektrownia puscila 600v w gniazdko. wszystko co bylo podlaczone poszlo ludziom z dymem.
thud Napisano 23 Czerwiec 2004 Autor Napisano 23 Czerwiec 2004 a to jest mozliwe ze to przez to? ze mi sie nie spalil komp? moj komp co jakis czas robi jak swierszcz (taki odglos-juz kiedys pisalem :)), ale robi to co jakis czas np co 5 sek, nie stale to wiatraczke czy jak, bo gosciu powiedzial ze to moze stabilizator a ja nie wiem co to
bawarski iluminata Napisano 23 Czerwiec 2004 Napisano 23 Czerwiec 2004 mozliwe . kupic sobie trzeba porzady zasilacz i listwe. wydatek rzedu 400 zeta ale mozez uratowac kilka tys. wiec sie oplaca.
thud Napisano 23 Czerwiec 2004 Autor Napisano 23 Czerwiec 2004 ups\'a sobie kupie, tez powinno pomoc :)
Orion Napisano 23 Czerwiec 2004 Napisano 23 Czerwiec 2004 taa jak znam życie to będzie ci się co kilka minut włączał :)
Batou Napisano 23 Czerwiec 2004 Napisano 23 Czerwiec 2004 Miałem kiedyś dokładnie ten sam problem i z tego co pamiętam była to wina zasilacza. Może porzycz od kogoś na próbę jakiś w miarę dobry i sprawdź czy to jego wina.
thud Napisano 24 Czerwiec 2004 Autor Napisano 24 Czerwiec 2004 no, ale wlasnie zdarzylo mi sie to pierwszy raz i to po 2h wlaczenia kompa; jak po poludniu wlaczylem na 4h to dzialal normalnie, teraz zreszta tez dziala elegancko pzdr mikeb
Marcin Napisano 24 Czerwiec 2004 Napisano 24 Czerwiec 2004 zadzwon do elektrowni i sie spytaj czy o tej i o tej byly przepięcia w sieci.....jesli byly i pierdoln** ci komp to mozesz ubiegac sie o odszkodowanie za poniesione szkody......tak miala kumpela i zawsze jakis pieniadz bedzie na cos nowego...
thud Napisano 24 Czerwiec 2004 Autor Napisano 24 Czerwiec 2004 mi na szczescie nic sie nie stalo, tzn mojemu komputerowi
dzudzu Napisano 24 Czerwiec 2004 Napisano 24 Czerwiec 2004 stabilizator napięcia robi się na diodach; te w tanich listwach to zazwyczaj rónolegle połączone dioda zenera i rezystor - nie ma tam świerszcza w szereg, więc chyba to nie to gwidże; w gniazdku mogą się pojawić przepięcia łączeniowe lub atmosferyczne ... wtedy może nastąpić przebicie na diodach i wtedy albo reset albo (gdy zabezpieczenie zbyt słabe) elektronika się sfajczy; samej elektrowni bym nie obwiniał bo to już przypadek skrajny; co do gwizdu to stawiam na któryś z wiatraków, najprawdopodobniej na procku; a tym wyłączeniem kompa się nie przejmuj - no chyba, że stanie się to nagminne, tyle że wtedy przyczyn szukaj raczej w samym pudle a nie w gniazdku :) pozdr.
thud Napisano 24 Czerwiec 2004 Autor Napisano 24 Czerwiec 2004 dzudzu a to przebicie na diodach jest chwilowe czy rozwalona listwa jest?, mam ja zmienic? widze ze znasz sie bardzo dobrze na rzeczy, samo slownictwo o tym swiadczy i w koncu dostalem odpowiedz co to stabilizator :) thx [Wyedytowany dnia 24-6-2004 > mikeb]
dzudzu Napisano 24 Czerwiec 2004 Napisano 24 Czerwiec 2004 mikeb: nie, nic nie zmieniaj :) jeśli to był odosobniony przypadek to zapamiętaj to jako ciekawostkę i rób dalej swoje; objawy, które opisałeś są dosyć typowe dla sprzętu komputerowego, sam chyba miałem kiedyś takie zwałki i już dawno zdążyłem o tym zapomnieć ...
thud Napisano 24 Czerwiec 2004 Autor Napisano 24 Czerwiec 2004 ok, wielkie dzieki!! :) [Wyedytowany dnia 24-6-2004 > mikeb]
Rekomendowane odpowiedzi