Skocz do zawartości

srodek rysunku oddalony o miliony metrow od punktu 0,0,0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej mam pytanie,

jak importuje rysunek z cada do maxa do srodek mojego rysunku jest oddalony o miliony metrow od punktu 0,0,0 . wiecie jak mozna przesunac srodek na punkt 0,0,0?

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nie mozna. musisz poprawic to w cadzie i dopiero wtedy importowac- niestety...

(zaznacz w cadzie tylko ten fragment, na ktorym ci zalezy zeby skopiowac i otworz nowy pusty rysunek w cadzie> nastepnie wklej to co skopiowales i zapisz>ten rysunek powinien byc poprawny i ten importuj do maxa)

pozdrawiam

Napisano

Możesz wczytać go jako xref przez File link menager dzięki czemu nie rozwala bloków i nie przesuwa niekontrolowanie punkty czy łamie krzywe. Następnie bindujesz tego xrefa do sceny. Zaznaczasz wszystko co się wczytało i grupujesz. Mając jedną oś tylko podajesz dla niej aby znalazła się na osi X,Y wpunkcie 0,0.

To tyle.

Jedynym problemem jaki może powstać to gdy jakić maniak cada sam zrobił bajzel w swoim pliku i zapomniał o jakiejś zagubionej linii, która będzie ci przesuwać twoją nową oś pieron wie gdzie.

Napisano

No właśnie importując tak oddalone linie są one niekiedy połamane a dodatkowo przesuwając zaimportowaną taką grupę okazuje się, że są bloki w inne miejsca poprzestawiane. A tu przynajmniej w moich przypadkach nie zauważyłem błędów. Jak ktoś takie znajdzie to niech da znać.

Napisano

nie bardzo sie tak da. z cadem jest problem taki, ze czasem cos sie gdzies zawieruszy i nie da sie potem tego znalezc lub sam tworzy sobie "cos" co jest oddalone w ch**ere i jak dasz "z" "a" (zoom>all) to cie oddali poza to "cos" ale jak bedziesz probowal zlapac zeby usunac to niczego tam nie bedzie. dlatego ja zawsze zaznaczam wszystko co chce importowac i przenosze do nowego/swiezego pliku. zajmuje mi to moze 20 sekund i nie musze sie z niczym uzerac.

Napisano

Jak masz odpowiedniego CAD'a. Nie każdy grafik kupuje Autocada czy inny program aby tylko poprawić rysunki bo to bez sensu i nie każdego zleceniodawcę obchodzą nasze marne problemy więc trzeba sobie jakoś radzić.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności