zuzu-87 Napisano 17 Czerwiec 2011 Napisano 17 Czerwiec 2011 hej mam pytanie, jak importuje rysunek z cada do maxa do srodek mojego rysunku jest oddalony o miliony metrow od punktu 0,0,0 . wiecie jak mozna przesunac srodek na punkt 0,0,0?
Adanedhel Napisano 17 Czerwiec 2011 Napisano 17 Czerwiec 2011 nie mozna. musisz poprawic to w cadzie i dopiero wtedy importowac- niestety... (zaznacz w cadzie tylko ten fragment, na ktorym ci zalezy zeby skopiowac i otworz nowy pusty rysunek w cadzie> nastepnie wklej to co skopiowales i zapisz>ten rysunek powinien byc poprawny i ten importuj do maxa) pozdrawiam
Tores Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 Możesz wczytać go jako xref przez File link menager dzięki czemu nie rozwala bloków i nie przesuwa niekontrolowanie punkty czy łamie krzywe. Następnie bindujesz tego xrefa do sceny. Zaznaczasz wszystko co się wczytało i grupujesz. Mając jedną oś tylko podajesz dla niej aby znalazła się na osi X,Y wpunkcie 0,0. To tyle. Jedynym problemem jaki może powstać to gdy jakić maniak cada sam zrobił bajzel w swoim pliku i zapomniał o jakiejś zagubionej linii, która będzie ci przesuwać twoją nową oś pieron wie gdzie.
arturprx2 Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 A nie da rady po prostu zgrupować wszystkiego od razu po imporcie i ustawić na pozycje 0,0,0?
Tores Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 No właśnie importując tak oddalone linie są one niekiedy połamane a dodatkowo przesuwając zaimportowaną taką grupę okazuje się, że są bloki w inne miejsca poprzestawiane. A tu przynajmniej w moich przypadkach nie zauważyłem błędów. Jak ktoś takie znajdzie to niech da znać.
KoMic Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 ten cad ma jakas strukture? roota? jesli tak to zlap i przesun po prostu tego dummy do 0,0 za pomoca F12
Adanedhel Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 nie bardzo sie tak da. z cadem jest problem taki, ze czasem cos sie gdzies zawieruszy i nie da sie potem tego znalezc lub sam tworzy sobie "cos" co jest oddalone w ch**ere i jak dasz "z" "a" (zoom>all) to cie oddali poza to "cos" ale jak bedziesz probowal zlapac zeby usunac to niczego tam nie bedzie. dlatego ja zawsze zaznaczam wszystko co chce importowac i przenosze do nowego/swiezego pliku. zajmuje mi to moze 20 sekund i nie musze sie z niczym uzerac.
Tores Napisano 21 Czerwiec 2011 Napisano 21 Czerwiec 2011 Jak masz odpowiedniego CAD'a. Nie każdy grafik kupuje Autocada czy inny program aby tylko poprawić rysunki bo to bez sensu i nie każdego zleceniodawcę obchodzą nasze marne problemy więc trzeba sobie jakoś radzić.
zuzu-87 Napisano 24 Czerwiec 2011 Autor Napisano 24 Czerwiec 2011 sposob z kopiowaniem wybranego obszaru i wklejenie go do nowego rysunku,rzeczywiscie jest najprostrzy i najszybszy,dzieki :)
Rekomendowane odpowiedzi