Azunai Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 Mój problem jest pewnie bardzo podstawowy ale jako, że jestem początkujący to nie znalazłem w tutorialach rozwiązania następującego problemu: Jak otoczyć dwa spline'y (rysunek poglądowy poniżej) będące jednym obiektem powierzchnią? Tak aby powstała taka powiedzmy pseudo-rura przechodząca w sposób płynny od widocznej elipsy do Ngon'a…
Wray Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 Możesz to zrobić za pomocą Loft w Compound Objects. W internecie powinno być dużo informacji na ten temat. :)
Azunai Napisano 20 Czerwiec 2011 Autor Napisano 20 Czerwiec 2011 Nie chodzi mi o loft. Chodzi mi o utworzenie powierzchni płynnego przejścia z jednego splajna do oddalonego od niego drugiego splajna.
Quadysz Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 pewnie sa inne metody ale sprobuj zamienic na nurbsy, ataczuj jedno do drugiego i jak juz bedziesz mial te nurbsy to powinno sie pojawic okienko z ikonkami, nie powiem ci ktore masz wybrac bo nei pamietam, ale sa dosc intuicyjne, powinno zadzialac dobrze, mozliwe ze bedziesz musial miec tyle samo segmentow w obu splinach pozdro M.
mt Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 (edytowane) hmm..nie chce byc zlosliwy ale z tego co opisujesz to jednak chodzi Ci o loft, tylko nie bardzo wiesz jak go ugryzc... pozdr mt edit: zeby nie byc goloslownym -> zalacznik Edytowane 20 Czerwiec 2011 przez mt
Quadysz Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 hehe no w nurbsach ta opcja to tez chyba loft sie nazywa :D wiec loft to jest chyba to czego szukasz...
Azunai Napisano 20 Czerwiec 2011 Autor Napisano 20 Czerwiec 2011 (edytowane) Aaaa no chyba, że się tak samo nazywa. Mnie loft kojarzy się z wyciskaniem splajna obrysem innego splajna. W takim razie przepraszam za wprowadzenie niepotrzebnego zamieszania. Dziękuję, za info, zaraz przetestuję to rozwiązanie. Edit: Działa. Dziękuję za odpowiedź. Edytowane 20 Czerwiec 2011 przez Azunai
Rekomendowane odpowiedzi