piotrek6896 Napisano 20 Czerwiec 2011 Share Napisano 20 Czerwiec 2011 Witam tworzę scene w MR jednak przy renderingach testowych strasznie długo liczy mi emisje fotonów(system daylight + kilka świetlików) nie wiem, chyba coś przestawiłem bo wcześniej szło to znacznie szybciej. a trochę irytujące jest gdy FG+rendering trwa 3 minuty a te fotony liczy ponad godzinę. Ktoś wie o co może chodzić? jak temu zaradzić? chodzi o render testowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 20 Czerwiec 2011 Share Napisano 20 Czerwiec 2011 Pokaż ustawienia rendera to pomyślimy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek6896 Napisano 20 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2011 proszę bardzo :) w systemie daylight mr indirect illumination zaznaczone "Automatically Calculate Enery and Photons" i wartości: Energy: 25 Caustics Photons: 1 GI Photons: 25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon Heart Napisano 6 Lipiec 2011 Share Napisano 6 Lipiec 2011 Miałem podobny problem. Spróbuj w Daylight w panelu mrSun Photons włączyć "use Photon target" i ustaw taki Radius aby objął całą twoją scenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Judym Napisano 7 Lipiec 2011 Share Napisano 7 Lipiec 2011 Jeśli wcześniej nie było problemów z emisją fotonów, a teraz są, to najprostsza metoda: zapisujesz scenę, robisz Reset, Merge elementów do czystej sceny. Jeśli nadal są problemy to ew. wywalasz Daylighta i robisz go od zera, to na szczęście nie trwa długo. Przy domyślnej (tj. bardzo niskiej) ilości fotonów korzystanie ze zwykłych ustawień (położenie geograficzne, godzina) zamiast Photon target nie powinno sprawiać problemów z liczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi