Muppet Napisano 21 Czerwiec 2011 Napisano 21 Czerwiec 2011 (edytowane) Jako, że jest to mój pierwszy post na forum - witam wszystkich! ;) W tym wątku będę dodawał swoje kolejne prace, licząc, że może dzięki motywacji/ krytyce z Waszej strony rozwinę co nieco swoje umiejętności 3D. Na początek wrzucam prosty, nieskończony jescze model drzewa. Niestety utknąłem, ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak dodać liście i małe gałązki, których modelowanie wydaje mi się bezsensowne. Liczę na Waszą pomoc. Edytowane 22 Lipiec 2011 przez Muppet
Mortom Napisano 21 Czerwiec 2011 Napisano 21 Czerwiec 2011 Witam na forum :) Cóż, model jak model. Widać, że nie pierwszy bo kształt jest i nie ma tony subdive'ów na nim. Co do liści niezbyt można pomóc bo nie napisałeś jakiego softu używasz. Choć w prawie każdym dobrym programie do modelowania masz opcje FUR (sierść) i z reguły to właśnie z niej robi się liście. Tylko w takim przypadku będziesz musiał dodać małych cienkich gałązek na końcu każdej gałęzi aby wyglądało to przekonywająco. Pozdr.
Muppet Napisano 21 Czerwiec 2011 Autor Napisano 21 Czerwiec 2011 W razie czego - korzystam z Maxa. Zastanawiałem się nad użyciem modyfikatora Hair and Fur, ale najchętniej zrobiłbym to w postaci hierarchii tj. najpierw losowe nałożenie drobnych gałązek, a potem dodanie samych liści. Mam z tym jednak dwa problemy: 1. jeśli nałożę same gałązki jako włosy, to później chyba nie nałożę już włosów (liśći) na włosy (gałązki); 2. Nie wiem jaką opcję zaznaczyć, by kiedy nakładam coś przez Hai and Fur, obiekty mi się na siebie nie nakładały (jakiś rodzaj wykrywania kolizji?). Pozdrawiam.
Inky Napisano 21 Czerwiec 2011 Napisano 21 Czerwiec 2011 (edytowane) Ja bym polecał zastosowanie cząsteczek (PFlow), daje dużo możliwości Pozdrawiam Tu masz tutek do maxowych cząsteczek Tutek A tu jeszcze inny. Inną techniką Edytowane 21 Czerwiec 2011 przez Inky
Muppet Napisano 21 Czerwiec 2011 Autor Napisano 21 Czerwiec 2011 (edytowane) Drzewo jak na razie nie prezentuje się najlepiej... Do zrobienia liści i gałązek użyłem Hair & Fur, ale efekt, pomimo grubo ponad 100 000 poli (łącznie z liśćmi), jest raczej średni. Czekam na Wasze rady... //edit Wrzucam jeszcze render prostego lasu, gdyby ktoś chciał zobaczyć jak model prezentuje się w grupie. ;) Edytowane 21 Czerwiec 2011 przez Muppet
martix69 Napisano 21 Czerwiec 2011 Napisano 21 Czerwiec 2011 ja bym rozciągnął trochę to drzewo, konary sa dosyć grube ale sa za krótkie szczególnie ten wewnętrzny ( wychodzący z pnia ) bo teraz drzewo wygląda karłowato
Muppet Napisano 22 Lipiec 2011 Autor Napisano 22 Lipiec 2011 Dawno nic nie wrzucałem, więc żeby wyrwać się z letargu - taki dwugodzinny modelik. Wprawdzie bardziej nadaje się do testowych, ale skoro założyłem już sobie teczkę... ;) Pzdr
Sinnerslayer Napisano 24 Lipiec 2011 Napisano 24 Lipiec 2011 ...taki dwugodzinny modelik... rozumiem, że 2h renderowania? nie modelowania?
Muppet Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Napisano 24 Lipiec 2011 2h na całość : modelowanie, ustawianie studia, próbne rendery itd. ;) Renderowanie w mentalu trwało jakieś 15-20 minut. Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi