Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jako, że jest to mój pierwszy post na forum - witam wszystkich! ;)

W tym wątku będę dodawał swoje kolejne prace, licząc, że może dzięki motywacji/ krytyce z Waszej strony rozwinę co nieco swoje umiejętności 3D.

Na początek wrzucam prosty, nieskończony jescze model drzewa. Niestety utknąłem, ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak dodać liście i małe gałązki, których modelowanie wydaje mi się bezsensowne. Liczę na Waszą pomoc.

drzewop.jpg

Edytowane przez Muppet

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam na forum :)

Cóż, model jak model. Widać, że nie pierwszy bo kształt jest i nie ma tony subdive'ów na nim.

Co do liści niezbyt można pomóc bo nie napisałeś jakiego softu używasz. Choć w prawie każdym dobrym programie do modelowania masz opcje FUR (sierść) i z reguły to właśnie z niej robi się liście. Tylko w takim przypadku będziesz musiał dodać małych cienkich gałązek na końcu każdej gałęzi aby wyglądało to przekonywająco.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

W razie czego - korzystam z Maxa.

Zastanawiałem się nad użyciem modyfikatora Hair and Fur, ale najchętniej zrobiłbym to w postaci hierarchii tj. najpierw losowe nałożenie drobnych gałązek, a potem dodanie samych liści. Mam z tym jednak dwa problemy:

1. jeśli nałożę same gałązki jako włosy, to później chyba nie nałożę już włosów (liśći) na włosy (gałązki);

2. Nie wiem jaką opcję zaznaczyć, by kiedy nakładam coś przez Hai and Fur, obiekty mi się na siebie nie nakładały (jakiś rodzaj wykrywania kolizji?).

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Drzewo jak na razie nie prezentuje się najlepiej... Do zrobienia liści i gałązek użyłem Hair & Fur, ale efekt, pomimo grubo ponad 100 000 poli (łącznie z liśćmi), jest raczej średni. Czekam na Wasze rady...

//edit Wrzucam jeszcze render prostego lasu, gdyby ktoś chciał zobaczyć jak model prezentuje się w grupie. ;)

koronav.jpg

lasbt.jpg

Edytowane przez Muppet

Napisano

ja bym rozciągnął trochę to drzewo, konary sa dosyć grube ale sa za krótkie szczególnie ten wewnętrzny ( wychodzący z pnia ) bo teraz drzewo wygląda karłowato

Napisano
  • Autor

Dawno nic nie wrzucałem, więc żeby wyrwać się z letargu - taki dwugodzinny modelik. Wprawdzie bardziej nadaje się do testowych, ale skoro założyłem już sobie teczkę... ;)

mydl.png

Pzdr

Napisano
  • Autor

2h na całość : modelowanie, ustawianie studia, próbne rendery itd. ;)

Renderowanie w mentalu trwało jakieś 15-20 minut.

Pzdr