Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przepraszam jeśli temat się powtarzał, ale z powodu permanentnego braku czasu, nie jestem w stanie poświęcić dłuższej chwili na szperanie na forum...ale do rzeczy:

Zaczęłem się bawić ostatnimi czasy V-Ray'em, jednakże Max zawołał mi czas renderingu 9H! Komputer mam dobry(przynajmniej wg. moich wyobrażeń). Wiem, że przy zaawansowanych pracach render jest długi ale kurde 9H? A to naprawdę nie było niewiadomo co. Jeden prosty obiekt + tło światła V-ray etc. Czy coś na to możecie poradzić? Skorzystałem z renderingu zamieszczonego w tym tutku: http://www.cgarena.com/freestuff/tutorials/max/studiolighting/index.html

umieszczam link bo może to coś pomoże.

PC: 4GB ram, Vista sp1 32-bit, CPU Intel Core I3 550 - 3,2gh x2,

Grafika GF GT 430

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Pokaż dokładnie wszystkie swoje ustawienia i mam tu na myśli naprawdę wszystkie (wszystkie zakładki vray). Miałem kiedyś podobny problem na mocniejszym sprzęcie i udało się to opanować.

Napisano

Nie jestem "miszczem" w dziedzinie vray ale ustawienia masz chyba domyślne więc nie przesadziłeś z jakimś parametrem (przynajmniej ja nic nie dostrzegłem). Czasami u mnie render w pierwszej minucie czy dwóch też pokazuje długie czasy ale po chwili wszystko wraca do normy. Tyle , że u mnie to dzieje się czasami przy liczeniu LC a Ty masz GI wyłączone więc ??? Próbowałeś chwilę przeczekać początek renderingu?

Czasami zdarza mi sie również jakiś błąd pliku i wtedy zachowanie podczas renderingu potrafi być dziwaczne ale wtedy najczęściej mi pomaga "merge" wszystkich obiektów do nowej "czystej" sceny.

Napisano

a ile tam masz tych świateł ? Od razu pokaż ich ustawienia może. Najlepiej by było jakbyś scenkę zzipował i wrzucił na speedyshare albo coś, mógłbym stestować co i jak w wolnej chwili.

Napisano
Próbowałeś chwilę przeczekać początek renderingu?

Czasami zdarza mi się również jakiś błąd pliku i wtedy zachowanie podczas renderingu potrafi być dziwaczne ale wtedy najczęściej mi pomaga "merge" wszystkich obiektów do nowej "czystej" sceny.

Tak czekałem ok 3h..najpierw pokazał mi 45 minut..ok załatwione...i nagle mi piszę 9h..dałem Max-owi ok 2,5h ale jako, że już widziałem zarys obiektu i materiałów który był co najmniej do "dupy"..zrezygnowałem..nie mniej jednak ciągle woła mi o te 9h.

A co do scenki to ok mogę upchnąć ale muszę jeszcze raz wrócić do V-ray bo z tej desperacji przerzuciłem się na Mentala, a tak off top pisząc...Co tak naprawdę sytuuje V-ray na tak wysokiej pozycji jeśli chodzi o render?