Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Nie jestem doświadczonym użytkownikiem 3ds max'a ale szybko się uczę.

Otóż robię filmik "fragmovie" z gry cs 1.6 i chciałem wpleść w ten filmik animacje ludzików z tej gry. Modele mam. Programem Boujou stworzyłem wirtualną kamerę i exportowałem ją do Max'a. Jako background ustawiłem moją scenę filmu, w której chciałbym żeby znalazła się animacja.

1. W 3ds max'ie po exporcie kamery pojawia się ona w dół razem z tymi "gwiazdkami". Czy tego w ogóle mam nie dotykać czy na tym również się pracuję ?

2. Jeżeli załaduje swój model ludzika to podczas przewijania filmiku jest on oczywiście w tym samym miejscu. Jest to filmik w którym akcja przybliża się do pewnej skrzyni za którą miałby stać mój ludzik. Problem polega na tym, że ludzik nie ma nic wspólnego z tym filmikiem i jeżeli z daleka miałby on być mniejszy a wraz ze zbliżaniem się obrazu większy i wyłaniać się z za tej skrzyni to nie bardzo wiem jak to osiągnąć. Czy mógłby ktoś mi pomóc i napisać mi jak to zrobić lub pod jakimi hasłami mam się za tym rozglądać ?

3. Chodź to nie ten dział od końca to napiszę to już razem. Ostatnie pytanie to rendering.

Czy muszę pozmieniać coś w opcjach renderingu ? Żeby było najlepiej pod YT. Czy jak daję okno podglądu renderu "F9" to ma być czarne tło ? Nie powinien tam być widoczny filmik ? (przynajmniej dany frame ).

Trudno jest się o tym dowiedzieć dokładnie także bardzo proszę o pomoc

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ad.1 Jeśli kamera pojawia się "w dół" w stosunku do gridu, to lepiej byłoby to poprawić. Gwiazdki to wyeksportowane tracki z bojou, czyli pokazują faktyczne powierzchnie z twojej scenki. Jeszcze w boujou możesz różne tracki, powstałe po solvie, oznaczyć (flag for export?), a w oknie eksportu zaznaczyć "export only flagged(?)". Wybacz, nie pamiętam dokładnych nazw pól. Eksportujesz zazwyczaj te, które są potem dla ciebie punktami odniesienia.

Co się tyczy tej kamery w dół, w boujou, po wykonanym solvie powinieneś pobawić się ze 'scene geometry' wybrać kilka tracków i oznaczyć je jako osie i wybrać środek sceny. O ile się mylę, to jest rozbieżność co do kierunków osi w różnych programach, więc na to też powinieneś zwrócić uwagę, w Maya Y+ jest do góry, w Max'ie chyba Z+ ale nie dam głowy.

Ad.2 Nie całkiem rozumiem tego "powiększania" ludzika.

Napisano (edytowane)

Trochę już się więcej nauczyłem od napisania mojej prośby więc postaram się uściślić pytania. Z tego co się dowiedziałem to w Max'ie mogę jedynie zrobić animację w alpha by tła nie było i zapisać w postaci sekwencji obrazów bodajże .rpf. Co do "powiększenia ludzika" to miałem na myśli połączenie animacji razem z filmem tzn gdy kamera jest dalej obiekty są mniejsze a gdy się przybliża to są większe. I tu chodziło mi właśnie o to by ludziki również były "scale'owane" - nie wiem czy to możliwe czy też muszę animację tak zrobić by się powiększała nie wiem ;D.

Tak więc pytam czy tylko animację robię w 3ds max a następnie importuje ja do np AE i tam sklejam ?

Zamieszczam tu przykładowy kawałeczek filmu na którym chce się tych paru rzeczy dowiedzieć. http://www.youtube.com/watch?v=sTOkfHbwnB4

Ludzik miałby stać za tą zielonawą skrzynią. Nie wiem jak choćby go tam umieścić. Proszę o jakiś konkretny tutorial na ten temat jeśli takowy jest. Oraz chciałbym uzyskać od was odpowiedź :)

A to jest model jednego z ludzików jeśli to w czymkolwiek ma znaczenie.

http://imageshack.us/photo/my-images/217/leeti.jpg/

Myślę, że jeśli udałoby mi się wspólnie z waszą pomocą stworzyć ten filmik, w którym ludzik będzie wychodził z za tej skrzyni to jest to wiedza dla mnie wystarczająca by skończyć mój film :) Wielu początkującym myślę, że ten temat również się przyda.

Edytowane przez golasek1992
Napisano

Ja bym to zorbił tak:

na podstawie rzeczy z boujou ( zaznaczam, ze na nim sie zupelnie nie znam :) ) stworzył bym scenę z ludzikiem , plejnem, na którym był by rzucany cień, tuzież z jakimis prostymi bryłami na które również by był rzucany cień, na pdostawie filmu referencyjnego i markerów z boujou , oraz z kamerą, która by była ruchoma jak na filmie, żeby uzyskać efekt oddalającego się ludzika. Renderował bym to na warstwach (ludzik i cień), ten cały misz masz wsadził do aferfx, zamaskował skrzynię za która ma stać ludzik (mozna strackować w afterze jakis punkt i podpaic pod to maskę) , a wlasciwie zamaskował ludzika . No i chyba tyle. Ale mowie, zrobił bym tak ja, nie mowie, ze tak jest dobrze . Ktoś, kto się tym zajmuje na powaznie, pewnie zrobił by to zupełnie inaczej. Tutaj jeszcze taki mały tutek z boujou i maji:

http://cg.tutsplus.com/tutorials/autodesk-maya/composite-a-3d-object-into-video-footage-with-boujou-maya-and-after-effects/

mam nadzieje, że się przyda.

Pozdrawiam

Napisano

raczej nie trzeba potem maskować, są przecież bryły odpowiadające za skrzynie, które mają zbierać cienie i które naturalnie zasłaniają ludzika tam gdzie trzeba.