Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej

Znacie skuteczny trick na umieszczanie bitmapy (etykieta) na opakowaniu w ktorym jest zamieszanie diffise/reflections+shaders. Samo wycinanie kanalem alfa nie wystarcza gdyz raz jest potrzebny delikatny przeswit shadera, a raz wzmocnienie. Moze dorobiliscie sie jakiegos schematu ktory zawsze sie sprawdza? W moim przypadku zrobilo sie z osiem zaleznych od siebie warstw w trzech kanalach. Odtworzyc to na nowo - bylby problem chyba, ze poprzez copy-paste.

[ATTACH]80728[/ATTACH]

Tu caly nadruk musialem poprawiac w PS

:(

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ożżżżżżżżżżż TY! to ja juz widzę coś TY robił jak Ciebie nie BYŁO - SUPER - wybacz ale Ci nie pomogę moze za 3lata... ;)

Napisano
  • Autor

Dzięki Artur :)

Kiedyś te prace widzialem chyba nawet tam - bardzo fajne! A masz moze cos bardziej aktualnego?

Napisano
  • Autor

myśle, że na pewno przypełznie :) szkoda by bylo inaczej!

Renderujesz w native LW, czy w czyms innym?

Bardzo fajne prace!

Napisano

do tego typu prac uważam, że tylko native, nie ma problemu z nodami, futrem itp. do interior/exterior Kray ale do tego typu prac nativeLWrenderer

Napisano

Panowie w Waszych pracach jest bardzo duzo reflection tak mi sie zdaje czy tak jest??????

Ile w tym jest fizycznego oswietlenia, a ile tak naprawdę jedynie odbić? Czy uzywacie opcji environment-raytrcking+spherical map ??????? czy objektow z naniesiona hdr mapa????

dobre pracki!

Napisano

w 3D tak samo jak w tradycyjnej fotografii, by przedstawić fajnie jakiś obiekt musisz go dobrze oświetlić, zasymulować odbicia które uzyskuje się w realnym studio fotograficznym, trzeba tak kombinować by wydobyć przedmiot jego kształt a do renderowania szkła, metalu mapa odbić jest konieczna, generalnie każdy obiekt fotografowany w studio jest tak oświetlany tam są światła z blendami które to robią lub inne białe choć nie koniecznie elementy a u nas/ja stosuję jako źródła światła lumipoligons i HDRI w ImageWorld, HDRI dla bardziej urealnienia i uplastycznienia powierzchni a Lumi do nadania ostatecznych odbić i woświetlenia.

Reasumując gdyby nie było to potrzebne wystarczyło by tylko od tak na biurku cyknąć fotę cyfróweczką i sprawa załatwiona ale tak przecież nie jest, patrząc na obiekt w realu nie widzimy jego zdjęcia i tego jak jest źle oświelony widzimy ładny obiekt dlatego, że oko a raczej nasz mózg patrzy selektywnie i adaptuje się do otoczenia i tego co widzi, patrzy jakby bardziej optymistycznie, dobiero widząc zdjęcie/render danego obiektu widzimy czy jest to dobrze, czy źle zrobione.

Nie używam w LW fizycznych świateł, tylko Lumipoligons a w tedy render LW dostaje kopa, fizyczne światła są słabe szumią i b. zwalniają renerer a szczególnie przy użyciu FG

trochę zagmatwałem chyba ? :)