Napisano 4 Lipiec 201113 l W jaki sposób najprościej zrobić dach budynku? Chodzi mi o sytuację, gdy mamy już podłogę i ściany i chcemy "zamknąć" pomieszczenie face'm. Tutaj np. gościu się męczy z tym dość długo w maksie za pomocą weldowania krawędzi: http://www.youtube.com/watch?v=W5-9EC-R_b8 Natomiast np. w Google Sketchup wystarczy pociągnąć ołówkiem po którejkolwiek górnej krawędzi ściany i wszystko samo się ładnie zamyka. Jak tutaj np. od 2:40: http://www.youtube.com/watch?v=2WxeIpsxvDY&feature=related Można zrobić podobnie w Maksie?
Napisano 4 Lipiec 201113 l Jeżeli jest możliwe zaznaczenie "border" to wystarczy nacisnąć "cap". Innym sposobem jest zaznaczenie wszystkich krawędzi tworzących sufit, "cretate shape from selection" i już masz obrys stropu, który mozna np zamienić np. w "editable poly" lub nadać mu grubość.
Napisano 4 Lipiec 201113 l Autor @piko84 Można, ale trzeba go wtedy dopasowywać do kształtu pomieszczenia. @Dynamico No właśnie chodziło mi o takie, których capem się domknąć nie da. Druga opcja (shape from selection z krawędzi) jest spoko ;) Choć taki np. plug dodający kilka tego typu bajerków ze Sketchupa na pewno cieszyłby się zainteresowaniem :)
Napisano 4 Lipiec 201113 l Przy równym suficie najlepszy jest box. Nie stosowałbym przy takim suficie create shape bo czasami wyłażą bugi przy ściankach działowych oddzielających dwa pomieszczenia, no i oczywiście musisz mieć odpowiednio pocięte krawędzie. Przy jakimś cudacznym suficie oczywiście tip Dynamico jest dużo lepszy. Wszystko zależy od sufitu. W sumie lepszy sposób to ten, który da wymagane efekty przy niskim czasie budowania.
Napisano 4 Lipiec 201113 l No to przy "dziwnych" kształtach pomieszczenia jeszcze jeden sposób. Włącz wybór "plane". Włącz "snap" do wierzchołków. Włącz "create". Zaznaczaj wierzchołki po kolei po obwodzie. PPM. Masz sufit nawet w kształcie płatka śniegu. No i jeszcze jeden szybki: wybierz pojedyńczę krawędź przyszłego sufity, loop, modyfikator "cap holes".
Napisano 4 Lipiec 201113 l Autor Czyli zrobić boxa i np. z top view dopasować go do kształtu pomieszczenia a potem osadzić na odpowiedniej wysokości? W ogóle trzeba potem to wszystko attachować i spawać? Dopiero zaczynam z 3D, choć wcześniej bawiłem się w Sketchupie i tam to było dużo prostsze - ale jestem totalnie zielony w tej kwestii jeśli chodzi o Maxa ;) Edit: Sposób z planem też ciekawy, dzięki. Jak już wspomniałem, mówię o sytuacji w której cap holes nie działa (edge nie są borderem) Edytowane 4 Lipiec 201113 l przez Veination