Napisano 21 Lipiec 201114 l Witam Zastanawiam si臋 od d艂u偶szego czasu, czy jest sens u偶ywa膰 mia_material_x w scenach, kt贸re nie wymagaj膮 operacji na passach. Z tego co widz臋 to ca艂kiem sporo os贸b u偶ywa zwyk艂ego blinn czy lambert z maya nodes [g艂贸wnie mam na my艣li tutoriale, making ofy itd.]. Kiedy艣 s艂ysza艂em, 偶e za pomoc膮 mia_material_x mo偶na osi膮gna膰 praktycznie taki sam efekt jak materia艂y maykowe, a nawet lepszy + mamy dost臋p do passes. Jak to jest? Jak to wygl膮da w bran偶y? Czy u偶ywa si臋 g艂贸wnie tego mia_material_x [/passes] czy stosuje si臋 r贸wnie偶 zwyk艂e materia艂y maykowe typu blinn, phong czy lambert?
Napisano 21 Lipiec 201114 l standardowe materialy(lamber,blin) rowniez mozesz uzywac w render passach. mia_material_x nie jest obslugiwane w passach, dopiero jak przekonwertujesz go do mia_material_x_passes. Material_x dziala tylko pod mentalem taka glowna roznica. Z material x osiagniesz duzo ciekawszych efektow niz za pomoca blinna.
Napisano 21 Lipiec 201114 l Autor wiem, 偶e mia_material_x nie ma mo偶liwo艣ci renderingu na passach, ale to kwestia "upgrade shader" - taki m贸j skr贸t my艣lowy. G艂贸wnie chodzi mi o to, czy rzeczywi艣cie w "profesjonalnych" produkcjach wykorzystuje si臋 takie materia艂y jak blinn czy lambert? Czy rzeczywi艣cie mo偶na uzyska膰 za pomoca mia_material_x ka偶dy rodzaj materia艂u?
Napisano 21 Lipiec 201114 l mia_material jest zdaje si臋 du偶o dok艂adniejszy, poprawny fizycznie i przeznaczony pod architektur臋.
Napisano 22 Lipiec 201114 l np blinn ma mniejsze mozliwosci niz material_x wiec z lepszego shadera zrobisz gorszy w druga strone to nie dziala. Bo wylaczysz odbicia albo za艂amania swiatla, czy inne bajery ktore ci beda zbedne i gotowe akurat w danej sytuacji. W produkcji nie wiem jak to jest ale najwazniejszy zeby shader spelnial twoje oczekiwania, zeby reagowal jak chcesz w scenie. Liczy sie jakosc i czas to raczej wytyczne ktorymi sie warto kierowac, bo po co brac shader ktory liczy sie 2 razy dluzej mimo to ze dostajesz taki sam efekt jak za pomoca standardowego shadera. Nie znam zadnych testow wydajnosciowych shaderow ale wystarcza osobiste testy i bedizesz wiedzial jaki shader ci najlepiej pasuje do sceny.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto