Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dziś znów przyszedłem dręczyć moimi durnymi pytaniami :)

Mam takie pytanko dotyczące Rayfire w wersji 1.5 (nie mylić z 1.55) gdyż jako przykład podam, że chcę wyburzyć kawałek ściany budynku.

scianka.JPG

Tak wygląda sytuacja. chcę wyburzyć szarą ściankę, nie burząc reszty (wyburzenie przez upadek tego cylindra na nią). No i jeżeli wszystkie ścianki ustawię na Inactive to owszem ścianka pięknie się fragmentuje, ale jak zaczyna się rozsypywać program wykrywa też kolizję z bocznymi i tamte też fragmentuja i rozsypują się. Gdy te boczne ustawię na Unyielding to niestety ścianka środkowa ponieważ styka się z nimi to wykrywa kolizje i rozsypuje się odrazu po rozpoczęciu animacji. Jeżeli bocznych nie uwzględnię wogóle w Rayfire to wszystko ładnie działa ale rozpadające się kawałki środkowej przelatują przez tamte ściany jakby ich nie było, zamiast się od nich odbić. Funkcji w Rayfire żeby rozsypać tylko część obiektu (żeby ściana była jednym modelem) także nie znalazłem. I pytanie brzmi czy jest jakiś sposób na uzyskanie tego efektu?

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Musisz dać, w zakładce PhysX, start frame na numer klatki przed dotknięciem cylindra ściany.