Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Tym razem trafiłem na błąd którego wogóle się nie spodziewałem. Przy renderingu wyszły mi takie czarne plamy

03.jpg

z tego co patrzyłem normal nie są odwrócone w viewporcie wyświetla się normalnie

01.JPG

co ciekawe takie plamy pokazują się tylko po użyciu chamfer na krawędziach. Póki go nie użyję rendering jest ok. Błąd pokazuje się zarówno w standardowym scanline jak i w vray.

Tutaj są siatki modelu z chamferem

02-1.JPG

i bez (wiem, że te linie niektóre nie potrzebne ale wzięły się z tąd, że obiekt stworzyłem ze splajnów które extrudowałem, a przy konwercie na editable poly pojawiły się te niepotrzebne linie i nie wiem jak je usunąć)

03.JPG

Wie ktoś co z tym zrobić i/lub jak usunąć te nie potrzebne linie?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zaznacz wszystkie vertexy daj connect to zobaczysz na czym cały pic polega.

Stawiam na to, że się trójkąty porobiły w nieodpowiedni sposób.

Napisano
  • Autor

a jednak normale :P dzięki piko84

zostało parę takich linii jeszcze, ale nie wiem jak je zaznaczyć, żeby dać break w edit normals, więc może ktoś wie??

04.jpg

I dodatkowa pytanie. Z tą siatką nie da się już nic zrobić? Bo po użyciu connect na wszystkich vertexach stałą się okropna :P

05-1.JPG

Napisano
  • Autor

Jeżeli źle mówię to mnie poprawcie, ale zauważyłem, że nie trzeba łączyć vertexow tylko wystarczy bez tego zaznaczyć całą ściankę i dać edit normals/break i wszystko działa bez psucia siatki :)

Napisano

fajnie by było gdyby ktoś mądry wypowiedział się tu na temat poprawnej topologii :)