xrs Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Witam Mam pytanie co do maya.. czy jest możliwość automatycznego wyrównania dwóch lub więcej vertexów do jednego poziomu? przykładowo tak jak wkleiłem niżej chciałbym wyrównać ten zaznaczony vertex do poziomu reszty vertexów.. w 3ds maxie chyba make planar odpowiadał za to :) Uploaded with ImageShack.us
arev Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 "Snap to vertex" - powinno być pod "V". Trzymając przesuwasz w wybranej osi lub w przestrzeni.
xrs Napisano 4 Sierpień 2011 Autor Napisano 4 Sierpień 2011 (edytowane) ok przy jednym vertexie to działa, ale nie bardzo to działa jak mam zaznaczonych kilka vertexów.. mógłbym co prawda pojedynczo wyrównywać, ale właśnie chodzi mi o to by jakoś z automatu to zrobić :) zakładając, że każdy vertex ma inne położenie orzykłądowo te 4 vertexy chciałbym wyrównać do jednego poziomu względem osi np X Uploaded with ImageShack.us Edytowane 4 Sierpień 2011 przez xrs
blukazs Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 ...za pomocą scale tool domyślnie "r" złap za oś Y i skaluj dopoki nie zacznie sie "odwracac". Pość LMB, zlap jeszcze raz i skaluj... powtorz kilka razy i bedzie rowne. 1
xrs Napisano 4 Sierpień 2011 Autor Napisano 4 Sierpień 2011 działa :) tylko musi być dodatkowo zaznaczone snape scale.. wielkie dzięki Uploaded with ImageShack.us
blukazs Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 hmm, faktycznie, jak sie wlaczy snapa to od razu wyrownuje, bo zwykle jechalem tak jak napisalem, no ale coz, w koncu ciagle sie czlowiek uczy :)
Rekomendowane odpowiedzi