xrs Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 Witam Mam pytanie co do maya.. czy jest możliwość automatycznego wyrównania dwóch lub więcej vertexów do jednego poziomu? przykładowo tak jak wkleiłem niżej chciałbym wyrównać ten zaznaczony vertex do poziomu reszty vertexów.. w 3ds maxie chyba make planar odpowiadał za to :) Uploaded with ImageShack.us Link to comment Share on other sites More sharing options...
arev Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 "Snap to vertex" - powinno być pod "V". Trzymając przesuwasz w wybranej osi lub w przestrzeni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xrs Posted August 4, 2011 Author Share Posted August 4, 2011 (edited) ok przy jednym vertexie to działa, ale nie bardzo to działa jak mam zaznaczonych kilka vertexów.. mógłbym co prawda pojedynczo wyrównywać, ale właśnie chodzi mi o to by jakoś z automatu to zrobić :) zakładając, że każdy vertex ma inne położenie orzykłądowo te 4 vertexy chciałbym wyrównać do jednego poziomu względem osi np X Uploaded with ImageShack.us Edited August 4, 2011 by xrs Link to comment Share on other sites More sharing options...
blukazs Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 ...za pomocą scale tool domyślnie "r" złap za oś Y i skaluj dopoki nie zacznie sie "odwracac". Pość LMB, zlap jeszcze raz i skaluj... powtorz kilka razy i bedzie rowne. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
xrs Posted August 4, 2011 Author Share Posted August 4, 2011 działa :) tylko musi być dodatkowo zaznaczone snape scale.. wielkie dzięki Uploaded with ImageShack.us Link to comment Share on other sites More sharing options...
blukazs Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 hmm, faktycznie, jak sie wlaczy snapa to od razu wyrownuje, bo zwykle jechalem tak jak napisalem, no ale coz, w koncu ciagle sie czlowiek uczy :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts