KrisPOD Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 Witam... mam problem .. zrobiłem sobie jakąś tam scenę z obiektami .. dałem parę lamp .. i teraz chcę aby niektóre obiekty nie dawały cienia .. jak to zrobić ?
cucsoniuss Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 w danym swietle robisz exclude i wyberasz obiekt który ma nie dawać cienia i zaznaczasz shadow casting. Bądź też druga możliwość prawym przyciskiem na obiekt dalej obejct properties i odznaczasz cast shadow
KrisPOD Napisano 11 Sierpień 2011 Autor Napisano 11 Sierpień 2011 dzięki .. ale nie wiem jak w świetle zrobić exclude a co do object properties nie widzę tego :) ... klikam prawym klawiszem na obiekcie i się zaznacza ... wchodzę w zakładkę object i tam nie ma properties ...
cucsoniuss Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 fuck, sorry mylałem że to 3ds max w blenderze nie wiem jak, ale może podobnie sie nazwya
KrisPOD Napisano 11 Sierpień 2011 Autor Napisano 11 Sierpień 2011 hehe :) .. spoko .. nie mogę nic podobnego znaleźć :) ... może ktoś się znajdzie co w blenderze robi :) ...mimo dzięki za chęć pomocy :) ...
szczuro Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 zakładam że 2.5 ;P w opcjach swiatła masz w panelu shadow opcję "this layer only" - cienie bedą rzucać tylko te obiekty które współdzielą warstwę ze światłem (przerzucanie obietków miedzy warstwami M)
KrisPOD Napisano 11 Sierpień 2011 Autor Napisano 11 Sierpień 2011 .. no mam tak .. i nic .. nadal mam taki cień jak na załączonym obrazku ..
rice Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 Ok jeżeli nie chcesz wcale cieni to opcjach źródeł światła "object data" zaznaczasz opcje "no shadow", a jeżeli chcesz żeby jeden z obiektów nie rzucał cienia to w opcjach materiału tegoż objektu znajdujesz zakładkę "Shading" i zaznaczasz "shadeless" ewentulanie możesz pogrzebać w tej zakłądce bo jest tam więcej opcji mam nadzieje ze o to chodziło ;P
KrisPOD Napisano 12 Sierpień 2011 Autor Napisano 12 Sierpień 2011 hmmm nie wiem ale zrobiłem jak piszesz i cień zniknął tylko z obiektu i kolor taki biały się zrobił ale pod nim dalej jest cień :) (na załączonym obrazku) nie wiem jak to usunąć ... znalazłem w zakładce materiał Shadow .. i tam takie coś Cast Approximate i jak to odhaczę to cień znika ale nie wiem jak zrobić aby trochę był w tym przypadku :) ....
szczuro Napisano 12 Sierpień 2011 Napisano 12 Sierpień 2011 shadless, sprawia że materiał jest całkowicie niezależny od oświetlenia ozstaje właściwie tylko kolor, wydaje mi się że to ci nie jest potrzebne. o tym cast aproximate nie wiedziałem, dobry sposób ;) co rozumiesz przez "trochę był"?. stopniem ao możesz sterować za pomocą suwaka Factor w panelu ambient occlusion.
Rekomendowane odpowiedzi